CinemAsia Film Festival presenteert: OISHII Asia – in het teken van culinair genot

kincmok

Vanaf deze editie een nieuwe sectie voor het festival

CinemAsia Film Festival presenteert met OISHII Asia een nieuwe sectie tijdens deze 12de festival editie, die van 5 tot 10 maart in Amsterdam te beleven is. OISHII betekent ‚lekker‘ in het Japans en Japan is de pionier voor het genre van de culinaire cinema – de meest bekende film uit Japan, Tampopo, is intussen een echte cultfilm. De keuze voor de naam OISHII Asia was dus snel gemaakt. Smaakpapillen strelende Aziatische lekkernijen en zorgvuldig geselecteerde culinaire films hoorden altijd al bij het CinemAsia Film Festival. Dit jaar besloot Artistiek Directeur Maggie Lee een eigen sectie aan dit bij het Nederlandse publiek zo geliefde genre te wijden. Natuurlijk weer gepaard met de lekkerste Aziatische hapjes en foodstalletjes in de Amsterdamse filmtheaters Kriterion en Rialto, waar het festival van 5 tot 10 maart te gast is.

Elke film uit de OISHII Asia sectie staat voor een aparte keuken, van Japanse kaiseki ryori, de Japanse haute-cuisine, via Koreaans soul-food en Hongkongse avondgerechten naar Indonesisch street food. Van landelijk aards tot sensueel erotisch biedt de nieuwe sectie het publiek een breed pallet aan zintuigelijk genot.

Dit zijn alle films op een rij:

Aruna & Her Palate van regisseur Edwin (Indonesië | 2018 | Nederlandse première)
De gevierder regisseur Edwin (Posesif) maakt met deze film de droom van elke eetliefhebber waar. De Indonesische eilandengroep biedt een enorme diversiteit aan cultuur en natuur, wat zich op glorieuze wijze in de lokale cuisine weerspiegelt. Gebaseerd op de bestseller van Laksmi Pamuntjak verleidt de film niet alleen als zalige roadmovie met prachtige landschappen en de aanstekelijke chemie tussen de twee hoofdrolspelers Dian Sastrowardoyo en Nicholas Saputra, maar ook door een politieke kern met pit.
Het verhaal: epidemioloog Aruna is uitgezonden om een uitbraak van de vogelgriep in Indonesië te onderzoeken. Haar vriend en tevens kok Bono gaat mee op reis voor een culinaire zoektocht naar een nasi goreng recept. De sfeer wordt gespannen wanneer Aruna’s voormalige geliefde Farish arriveert om haar werk te evalueren. Meer info HIER.

Little Forest van Yim Soon-rye (Korea | 2018 | Nederlandse première)
Deze film is gebaseerd op de gelijknamige populaire Japanse manga van Daisuke Igarashi en de bijhorende 4-delige TV-serie.Yim Soon-rye is één van de (n.v.d.r.: weinige) toonaangevende vrouwelijke regisseurs van de Koreaanse New wave-cinema. Hye-won (Kim Tae-ri, bekend uit The Handmaiden) faalt voor haar examen aan de Universiteit van Seoul en keert zonder perspectief terug naar het platteland waar zij geboren is. De film begeleidt haar gedurende vier seizoenen waarin zij haar eigen gewassen zaait en oogst, haar oude vrienden terugvindt en zich in het koken van gerechten stort, die haar aan haar moeder herinneren. De film is een heilzame reis met schitterende beelden van het Koreaanse platteland en smaakvol gearrangeerd comfort food. Als ‚één van de 11 beste films van het jaar‘ volgens de Korean Association of Film Critics biedt dit esthetische drama over het plattelandsleven, koken en zelfontplooiing ook overheerlijke recepten waar je van gaat watertanden. Meer info HIER.

A Tale of Samurai Cooking: A True Love Story van Yuzo Asahara (Japan | 2013)
Deze film neemt je mee op reis naar het Kaga domein in het Japanse Edo tijdperk. Maar niet alle samoerai hanteren zwaarden in deze film, de Funaki familie heeft haar zwaarden voor keukenmessen ingeruild. Als nieuwe telg in deze voorname orde van chefs hanteert Yasunobu Funaki (Kengo Kora, Shoplifters, Shin Gojira) met tegenzin het keukenmes. Deze trotse samoerai heeft echter totaal geen ambities als kok, totdat hij met een koppige vrouw trouwt (Aya Ueto, Azumi, Hanzawa Naoki) die hem fijne kneepjes leert en gaandeweg de passie voor het vak in hem

aanwakkert. De film is een smaakvol huwelijk tussen historisch kostuum drama en smaakvolle culinaire cinema, met een pittige, subversieve reflectie over traditionele rolmodellen. De film werd geselecteerd voor filmfestivals in Berlijn en San Sebastian. Meer info HIER.

The Lady Improper van Jessey Tsang (Hong Kong | 2019 | Europese première)
Afsluiten doet het festival dit jaar met de Europese première van The Lady Improper van Jessey Tsang met o.a. de legendarische actiester Lau Wing. Hong Kong mag dan wel een moderne, kosmopolitische stad zijn, maar de ouderwetse normen van Confucius zijn hardleers.
Jessy Tsang duikt met deze onafhankelijke film in de seksfobie en vrouwelijke onderdrukking, onderwerpen die vaak vermeden worden in Aziatische samenlevingen. In tegenstelling tot expliciet en politiek geladen verkenningen van vrouwelijke seksualiteit in het westen, gebruikt Tsang een subtiele benadering om de weg van een vrouw van lichaamsschaamte naar zelfacceptatie in kaart te brengen. De film is ook een liefdesbrief aan de bescheiden, maar hemelse smaken van de Hong Kong cuisine.
Het verhaal: Siu-man (Charlene Choi) werkt als gynaecoloog. Haar huwelijk is ingestort na een uitgebleven seksleven. Wanneer haar vader (gespeeld door de legendarische actie ster Lau Wing) in het ziekenhuis belandt, moet ze noodgedwongen zijn restaurant overnemen. Maar hoe kan zij, die nooit in een keuken heeft gestaan haar vaders specialiteiten nabootsen? Ze krijgt hulp van Chia-hao (Wu Kang-jen), een aantrekkelijke, in Parijs opgeleide cordon bleu-chef die zowel haar eetlust als verlangen aanwakkert. Meer info HIER

Regisseur Jessey Tsang is één van de internationale gasten van CinemAsia dit jaar.

————————————————————————————————————————————————

Noot voor de redactie
Het complete festival programma staat HIER | De ticket verkoop is gestart

5– 10 maart 2019 | Kriterion, Rialto, LAB111 en NEVERNEVERLAND te Amsterdam | cinemasia.nl Pers contact: Mascha Ihwe / PR Manager / +31 6 43 08 42 05 / press@cinemasia.nl

Over CinemAsia – Asia in the blink of an eye
CinemAsia werd in 2003 opgericht. CinemAsia wil de film- en media-industrie inclusiever maken zodat de maatschappelijke realiteit ook in deze sector weerspiegelt wordt en de Aziatische zichtbaarheid
versterkt. Daarom is CinemAsia een creatief platform dat actief de participatie van Aziaten in de media bevordert en de diversiteit van de verhalen zichtbaar maakt, die in Nederland leven. CinemAsia laat het publiek in Nederland kennis maken met de rijkdom van de Aziatische cinema en zijn vele verschillende perspectieven van Azië – en biedt het een perspectief op de wereld van de Aziatische diaspora in Nederland en in de rest van de wereld.

CinemAsia FilmFestival

CinemAsia organiseert jaarlijks het enige pan-Aziatische Film Festival in Nederland, het CinemAsia FilmFestival
Door de eclectische filmprogrammering – van de grootste Aziatische blockbusters tot onafhankelijke films en inspirerende documentaires – weerspiegelt CinemAsia het snel veranderende continent Azië.
CinemAsia creëert ruimte voor daadwerkelijke ontmoetingen en belevenissen voor het publiek en de filmindustrie. Zo is er ieder jaar tijdens het festival een veelzijdig programma voor het publiek rondom de rijke Aziatische cultuur met o.a. een Food Bazaar voor culinaire ontdekkingen, ontmoetingsmomenten met de makers en thematische debatten. Ook vestigt het festival bijzondere aandacht op de ontmoetingen tussen de Aziatische en de Nederlandse filmbranche via het CinemAsia Industry programma.

Bijzonder onderdeel binnen CinemAsia Industry is CinemAsia FilmLAB, het talentontwikkelingsprogramma van CinemAsia, waarbij CinemAsia jong filmtalent met Nederlands-Aziatische wortels een platform biedt om hun diaspora verhalen te realiseren tot een korte film. Ieder jaar kent een specifieke thematische focus. CinemAsia levert hiermee een belangrijke bijdrage aan een betere representatie van makers met Aziatische wortels en hun verhalen binnen het Nederlands film- en televisielandschap.

CinemAsia is ook het enige festival over Aziatische cultuur dat specifiek aandacht geeft aan de Nederlands- Aziatische LHBTQ community. Ieder jaar wordt een thematisch programma samengesteld rondom een actueel thema.

Naast het festival is CinemAsia gedurende het jaar actief met verschillende activiteiten en evenementen in Nederland en Europa. Meer informatie over CinemAsia cinemasia.nl