CinemAsia verbindt Nederlandse en Aziatische filmmarkt

kincmok

CinemAsia Film Festival gaat dinsdag 5 maart in Amsterdam met de 12de editie van start. Een steeds belangrijker wordend onderdeel van het festival is het Industry programma. Dit programma bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder een industry pitch voor beginnend filmtalent en een publieke masterclass of lecture, gegeven door iconen uit de Industry met een inspirerend verhaal. In 2018 waren dit de twee internationaal gelauwerde regisseurs Martin Koolhoven en Joko Anwar. Dit jaar is de gerenommeerde filmeditor Mary Stephen te gast bij CinemAsia. Zij geeft op 9 maart de ‚Keynote Lecture on Storytelling: Cutting Across Asia and Europe‘. En op 4 maart organiseert CinemAsia een intensieve voorbereidende sessie voor een Nederlandse film delegatie, die in april 2019 naar Beijing afreist. Voor deze sessie heeft CinemAsia toonaangevende vertegenwoordigers van de Aziatische filmindustrie uitgenodigd.

„Als CinemAsia willen wij graag de uitwisseling tussen de Nederlandse en de Aziatische filmindustrie faciliteren. De Aziatische film markt groeit enorm snel en in deze ontwikkeling liggen veel kansen voor Nederlandse filmmakers. En natuurlijk nodigen wij graag de Aziatische filmindustrie uit naar Nederland om samenwerkingen aan te gaan.“

Maggie Lee, Artistiek Directeur van CinemAsia

Het CinemAsia Industry programma
Voorbereidende sessie voor Nederlandse filmdelegatie | 4 maart @Filmfonds

Het Industry programma start met een voorbereidende sessie voor een delegatie van Nederlandse filmmakers die in april 2019 naar Beijing afreist. De delegatie gaat de mogelijkheden voor co-producties onderzoeken, vooral op het gebied van jeugdfilms. Voor deze sessie heeft CinemAsia gerenommeerde representanten uit de Aziatische filmindustrie uitgenodigd, zoals o.a. Ivy Ho, general manager van Irresistable Films, één van de grootste filmproductiebedrijven in China, Hong Kong en Taiwan, Anthony Chen, regisseur en producent en tevens winnaar van de Gouden Palm in Cannes voor ILO ILO, Kevin Ma, researcher en analyst van de Chinese filmmarkt en Lorna Tee, pan-Aziatische producent en Hoofd van het festival management van het Internationale Film Festival Macau. Om de delegatie goed voor te bereiden komt een breed pallet aan onderwerpen aan bod zoals: inzichten in het unieke Chinese productie- en investerings ecosysteem, culturele etiquette, uitdagingen en valkuilen bij het werken met Chinese partners en een box office analyse.

Locatietour door Nederland | 5 maart
De internationale gasten uit de Aziatische filmindustrie van CinemAsia worden door het Nederlands Film Fonds en CinemAsia meegenomen op locatiebezoek in de buurt van o.a. Rotterdam, Dordrecht en Delft ter verkenning voor mogelijke opnames voor Aziatische producties.

Industry pitch voor CinemAsia’s FilmLAB talenten | 7 maart @LAB111

De filmtalenten, die bij CinemAsia FilmLAB | Writers Room o.l.v. Gwyneth Sleutel scripten hebben ontwikkeld gaan deze scripts op 7 maart pitchen aan de Nederlandse film en televisie-industrie. Het doel is potentiële partners vinden voor het productieproces en het opbouwen van een netwerk in de branche.

Mary Stephen | 9 maart @Nederlandse Filmacademie

Keynote Lecture on Storytelling: Cutting Across Asia and Europe
Editors opereren meestal buiten het licht van de schijnwerpers, de glamour en de rode lopers. Bij de Oscar’s gingen onlangs beroemde acteurs en regisseurs met succes de strijd aan tegen de Academy omdat deze de Oscar’s voor de editors in de reclameblokken wilde uitreiken. Editors geven de beelden van de films het ritme, de spanningsboog, en een kloppende verhaallijn. CinemAsia heeft er bewust voor gekozen een vertegenwoordigster van deze discipline uit te nodigen. De gerenommeerd editor Mary Stephen spreekt in haar keynote over Aziatische storytelling vanuit het perspectief van de editor en over haar ervaringen met zowel Aziatische als Europese filmmakers. Stephen richt zich met de keynote op filmstudenten, professionals en cinefielen – haar passie ligt bij de interactie en het kennis delen met het publiek.

Filmeditor, regisseur-schrijver en producent Mary Stephen staat buiten Azië vooral bekend om haar samenwerking met cineast Éric Rohmer, één van de grondleggers van de Franse Nouvelle Vague. Vijfentwintig jaar lang heeft zij aan de montage van Rohmer’s films gewerkt. Rohmer is binnen Frankrijk en cinefiele kringen een zeer geëerd regisseur. In Azië werkt ze samen met zowel bekende regisseurs als jong talent.

——————————————————————————————————————————————————————

Noot voor de redactie
Het complete festival programma staat HIER | De ticket verkoop is gestart

5– 10 maart 2019 | Kriterion, Rialto, LAB111 en NEVERNEVERLAND te Amsterdam | cinemasia.nl Pers contact: Mascha Ihwe / PR Manager / +31 6 43 08 42 05 / press@cinemasia.nl

Over CinemAsia – Asia in the blink of an eye
CinemAsia werd in 2003 opgericht. CinemAsia wil de film- en media-industrie inclusiever maken zodat de maatschappelijke realiteit ook in deze sector weerspiegelt wordt en de Aziatische zichtbaarheid versterkt. Daarom is CinemAsia een creatief platform, dat actief de participatie van Aziaten in de media bevordert en de diversiteit van de verhalen in Nederland zichtbaar maakt. CinemAsia laat het publiek in Nederland kennis maken met de rijkdom van de Aziatische cinema en zijn vele verschillende perspectieven van Azië. En biedt het een perspectief op de wereld van de Aziatische diaspora in Nederland en in de rest van de wereld.

CinemAsia FilmFestival

CinemAsia organiseert jaarlijks het enige pan-Aziatische Film Festival in Nederland, het CinemAsia Film Festival.
Door de eclectische filmprogrammering – van de grootste Aziatische blockbusters tot onafhankelijke films en inspirerende documentaires – weerspiegelt CinemAsia het snel veranderende continent Azië.
CinemAsia creëert ruimte voor daadwerkelijke ontmoetingen en belevenissen voor het publiek en de filmindustrie. Zo is er ieder jaar tijdens het festival een veelzijdig programma voor het publiek rondom de rijke Aziatische cultuur met o.a. een Food Bazaar voor culinaire ontdekkingen, ontmoetingsmomenten met de filmmakers en thematische debatten. Ook vestigt het festival bijzondere aandacht op de ontmoetingen tussen de Aziatische en de Nederlandse filmindustrie via het CinemAsia Industry programma.

Bijzonder onderdeel binnen CinemAsia Industry is CinemAsia FilmLAB, het talentontwikkelingsprogramma van CinemAsia. Dit programma biedt jong filmtalent met Nederlands-Aziatische wortels een platform om hun diaspora- verhalen te realiseren tot een korte film. Ieder jaar kent een specifieke thematische focus. CinemAsia levert hiermee een belangrijke bijdrage aan een betere representatie van makers met Aziatische wortels en hun verhalen binnen het Nederlands film- en televisielandschap.

CinemAsia is ook het enige festival over Aziatische cultuur dat specifiek aandacht besteedt aan de Nederlands-Aziatische LHBTQ community. Ieder jaar wordt een thematisch programma samengesteld rondom een actueel thema.

Naast het festival is CinemAsia gedurende het jaar actief met verschillende activiteiten en evenementen in Nederland en Europa. Meer informatie over CinemAsia cinemasia.nl