CinemAsia Film Festival 2019 (5-10 Maart)

News

Onze verontschuldigingen, dit bericht is alleen beschikbaar in Amerikaans Engels.

De programmering van CinemAsia Film Festival 2019 (5-10 maart) is goed op gang gekomen. Niet alleen hebben we een grotere en beter samengestelde selectie, we zullen ook films uit meer landen dan vorig jaar vertonen, zoals India, Vietnam en Maleisië.

Je krijgt de komende weken een voorproefje van onze selectie via onze verschillende social media platforms. We hebben vooral uitstekende prestaties gezien in de filmindustrie van de Volksrepubliek China en Zuid-Korea, zowel commerciële als arthouse producties. We zijn echt trots op onze keuzes, want ze laten zien hoe deze toch al sterke industrieën hun eigen spel spelen.

Er is ook een nieuwe uitbarsting van creativiteit in Zuidoost-Azië, zoals blijkt uit beeldschone, vrouwgerichte producties als The Third Wife, het 19e eeuwse drama van de in Vietnam geboren, NYU-gediplomeerde regisseur Ash Mayfair. Vanuit Indonesië worden we van onze voeten geblazen door Robby Ertanto’s Ave Maryam, een smeuïge, hartstochtelijke romance tussen een katholieke non en een priester.

De basisprincipes van CinemAsia zijn het geven van een stem aan de Aziatische diaspora en de Aziatische LBGTQ-ervaring. Sinds vorig jaar hebben we onze inspanningen verdubbeld om de diversiteit van de Aziatische verhalen te promoten. Vorig jaar was het thema van ons festival Youth in Asian Cinema. Dit jaar gaan we dieper in op het begrip diversiteit, door de ervaringen van kinderen uit minderheidsgroepen in verschillende Aziatische landen te ontdekken. Onze definitie is niet beperkt tot etnische minderheden, maar omvat ook andere gemarginaliseerde groepen zoals autistische kinderen, kinderen van happa of multi-raciaal erfgoed, om er maar een paar te noemen.

Dit jaar hebben we ook een grote sprong voorwaarts gemaakt met een uitgebreide LGBTQ-sectie, in combinatie met een geheel nieuw, allesomvattend side-programma. Met verschillende Aziatische landen die zich actief inzetten voor de rechten van het homohuwelijk, is er een stortvloed aanLGBTQ-films, waarbij vooral een spannende toename van lesbische verhalen.

Een voorbeeld is Fish Bones, een hip en poëtisch sfeerbeeld geregisseerd door Joanne Mony Park, die de complexe gevoelens van een Koreaanse immigrante verkent wanneer deze zich in een passionele affaire stort met een Hispanic-Amerikaanse. Andere LGBTQ-films verkennen kleurrijk onderwerpen zoals ouderdom (Rainbow Sunset) of een liefdeskwartet tussen een dode man, zijn weduwe, zijn tienerzoon en zijn mannelijke minnaar in de Taiwanese runaway hit Dear Ex, die 8 nominaties ontving op de Golden Horse Awards.

We introduceren ook een nieuwe sectie over culinaire cinema, omdat we weten hoeveel CinemAsia’s fans door de jaren heen zijn gaan houden van onze culinaire films en onze gastronomische kraampjes. Wij openen deze sectie met de goddelijke Aruna & Her Palate, maar we beloven meer food porn uit andere landen! Bezoek dus het CinemAsia Film Festival 2019!