CinemAsia Lunar New Year 10 Feb 2019

Onze verontschuldigingen, dit bericht is alleen beschikbaar in Amerikaans Engels.

Maak je klaar voor het Lente Festival! Tijd om het huis schoon te maken! Zet die fortuinlijke decoraties neer! En hoe zit het met het eten? Of je nu het nieuwe jaar van de maan viert volgens de gebruiken van de Chinese chunjie, Koreaanse Seollal of Vietnamese Tết, het nieuwe maanjaar (Lunar New Year) is in wezen een tijd voor familie en vrienden om weer herenigd te worden. Zelfs in Japan, waar men sinds de Meiji-periode (1873) officieel is overgestapt op de westerse (zonne)kalender, wordt in bepaalde gebieden, zoals Okinawa, het nieuwe maanjaar nog steeds gevierd als Ryukyuan.

Om in de feestelijke stemming te komen, organiseert CinemAsia op 10 februari haar Lunar New Year event in Kriterion in Amsterdam. Een avondvullend programma met film, kunst, muziek en comfort food. Zo is er de sneak preview van de Koreaanse film “Little Forest”. Gebaseerd op de gelijknamige populaire Japanse manga en 4-delige tv-serie, is Little Forest een betekenisvolle reis over thuiskomen, genieten van moeders kookkunsten en het eten van puur voedsel van het platteland. In een feestelijke periode waarin de kwaliteit van het leven centraal staat, herinnert het ‘van boer tot bord’ concept ons aan de rijkdom van eenvoud. Deze inspirerende film is alvast een voorproefje van wat er gaat komen in de 12e editie van het CinemAsia Film Festival van 5-10 maart in Amsterdam.

Little Forest 리틀 포레스트 (2018) door Yim Soon-ryeLittle Forest

Nadat ze haar universiteitsexamen in Seoul niet heeft gehaald, keert Hye-won (Kim Tae-ri van The Handmaiden) terug naar haar geboortedorp. Gedurende vier seizoenen zaait en oogst ze daar haar eigen gewassen, hernieuwt ze contact met vrienden en bereidt ze heilzame gerechten die haar herinneren aan haar moeder (Moon So-ri, Oasis). 

Yim Soon-rye wordt beschouwd als een van de weinige toonaangevende vrouwelijke regisseurs van de Koreaanse New Wave-cinema. Zij verfilmt de gelijknamige Japanse manga van Daisuke Igarashi als een heilzame reis en een levendig banket met schitterende beelden van het Koreaanse platteland en smaakvol gearrangeerd comfort food. Als een van de 11 Beste Films van het Jaar volgens de Korean Association of Film Critics biedt dit wonderbaarlijk therapeutische drama over het plattelandsleven, koken en zelf-ontdekking, overheerlijke recepten waar je van gaat watertanden. 

 

Square 1: Tentoonstelling van de Chinese kunstenaar Louis Hothothot (Yi Liu)

“Square 1” combineert video en fotografie en verkent de stem van de macht in de openbare ruimte. Op Europese pleinen fungeren standbeelden van koningen als expressies van staatsmacht, die officieel de geschiedenis reproduceren en ons gevoel van collectieve verbondenheid vormgeven. Multimedia-kunstenaar Louis Hothothot (China 1986) studeerde af aan de China Central Academy of Fine Art (2008) in Beijing en het Dutch Art Institute (2014) en studeerde aan de Nederlandse Film Academie (2015-2017). Onlangs won hij in Nederland het 3Package Deal Young Talent 2018-2019. Zijn werk “Square 1” is te zien van 10 februari tot 10 maart in Kriterion.

Programma zondag 10 februari

Kom en grijp het geluk en de positieve energie van het jaar van het Varken!

18:00 -18:15 uur          Opening tentoonstelling “Square 1” van de Chinese kunstenaar Louis HotHotHot
18:00 – 22:00 uur       Koreaans comfort food en snacks van de Koreaanse keuken
19:30 – 21:15 uur         Introductie en filmvertoning LITTLE FOREST
21:15 – 00:30 uur        Afterparty met DJ Tjobo Kho en eten & drinken

Locatie:                         Filmtheater Kriterion, Roetersstraat 170, 1018 WE Amsterdam

10 Februari 19:30 TICKETS

Save the date: de 12e editie van CinemAsia Film Festival 5-10 maart in Amsterdam

Elk jaar toont CinemAsia hedendaags Azië op het witte doek in Nederland. Deze 12e editie bevat een bruisende selectie speelfilms uit China, Taiwan, Hong Kong, Japan, Zuid-Korea, India, Indonesië, Thailand, de Filippijnen, Maleisië en Vietnam. Variërend van commerciële blockbusters, tot arthouse producties en documentaires die de creatieve, sociale, economische en politieke dynamiek van het veelzijdige continent weerspiegelen.