Boodschap van de directeur

News

Onze verontschuldigingen, dit bericht is alleen beschikbaar in Amerikaans Engels.

Welkom op de twaalfde editie van CinemAsia. Vorig jaar begon mijn onderneming als Artistiek Directeur. Laten we het beginnersgeluk noemen, want onze publiekscijfers groeiden aanzienlijk. Dit jaar hebben we ons team uitgebreid en nieuwe leden omarmd voor nog meer synergie en passie. Het resultaat is dat ons programma is gegroeid van negenentwintig naar vijfendertig lange films, uit veertien landen en regio’s, van welke drie internationale en twaalf Europese premières zijn. We verwelkomen gasten uit tien landen en regio’s.

Onze competitie blijft een plek voor nieuw talent, met negen films van regisseurs met een eigenzinnige stem die multiculturele thema’s aansnijden. Onze Officiële Selectie biedt opnieuw een breed spectrum aan genres die uitdagen, informeren en prikkelen. Dit jaar bieden we een adembenemende selectie van China’s vasteland, allemaal gemaakt met een doortastend sociaal bewustzijn. Ons thema “Kleine Mensen, Grote Wereld,” richt niet alleen de schijnwerpers op minderheden en gemarginaliseerde kinderen verspreid over geheel Azië, maar ook op elk individu dat zijn of haar weg probeert te vinden in een complexe, geglobaliseerde omgeving.

We introduceren dit jaar een nieuwe Culinaire sectie – OISHII Asia. Deze films bevatten watertandende nationale cuisines van Azië die uw honger naar maaltijden van onze pan-Aziatische partners in de filmtheaters zal aanwakkeren. We organiseren ook twee speciale vertoningen waarvan we geloven dat die van bijzondere esthetische en sociale waarde zullen zijn voor een Nederlands publiek. Onze speciale evenementen zullen zonder twijfel engageren en betoveren.
Met het tienjarig jubileum van FilmLAB als ’s Nederlands enige talentontwikkelingstraject voor filmmakers met een Aziatische achtergrond, zijn we trots om vier documentaires te presenteren die ingaan op “Ambachten en Cultureel Erfgoed.” Tegelijkertijd organiseren we de FilmLAB Writers Room om tien participanten te begeleiden in het ontwikkelen van hun korte filmscripts.

Vorig jaar was de regiemasterclass, gegeven door CinemAsia juryleden Martin Koolhoven en Joko Anwar, een groot succes. Dit jaar verwelkomen we Mary Stephen, een in Hong Kong geboren, wereldbekende editor van onder andere Eric Rohmer, die een lezing zal geven over het scheppen van verhalen die Oost en West harmoniëren. In ons industrieprogramma zijn deze banden tussen Nederlandse en Aziatische filmmakers ook versterkt.
We zetten dit jaar ons partnerschap met Taipei Media School (TMS) voort, en verwelkomen nieuwe stagairs Michael Zeng en Tony Yu. Ondertussen spelen we een grotere rol in multiculturele educatie, door partners te worden met kunstopleiding IVKO en Voices of Tolerance om coproducties tussen Taiwanese en Nederlandse middelbare scholieren te stimuleren. De afgemaakte films gaan in première tijdens CinemAsia Film Festival.
Na twee jaar CinemAsia heb ik een eindeloze lijst aan dingen om dankbaar over te zijn: het kernteam en de flinke hoeveelheid vrijwilligers die het werk leuk maken, CinemAsia’s Zakelijk Leider Hui-Hui Pan die mijn visie deelt en tot het einde ondersteunt. Ik ben vooral dankbaar voor de fondsen, sponsoren en partners die ons helpen te groeien en die het belang van diversiteit binnen onze organisatie onderschrijven. En bovenal bedank ik jullie, het publiek, omdat jullie betekenis geven aan alles dat wij doen. Hopelijk tot ziens op de twaalfde editie van CinemAsia

Maggie Lee
Artistiek directeur