CinemAsia Film Festival Awards 2019: en de winnaars zijn …

News

Onze verontschuldigingen, dit bericht is alleen beschikbaar in Amerikaans Engels.

De 12e editie van CinemAsia sloot op 10 maart op een spannende manier af met de awards voor 2019. Tijdens de feestelijke Award & Closing Ceremony in Kriterion kwamen speciale gasten en mensen van het publiek bijeen om de toekenning van de prijswinnaars te horen en te genieten van de internationale première van The Lady Improper.

 

De internationale Competition Jury 2019 bestaande uit Anthony Chen (Winnaar van Cannes Camera D’or), Marjan van der Haar (Managing Director van International Film Festival Rotterdam) en Jan Doense (Artistiek Directeur van Film By the Sea film festival), beoordeelde in totaal negen competitiefilms uit Japan, Zuid-Korea, China, Taiwan, Hong Kong, Maleisië, Vietnam en India. De award voor Best Film ging naar Tumbbad uit India, Best Director naar Dong Yue voor zijn Chinese film noir The Looming Storm, en Best Performer naar Duan Yihong, de hoofdacteur van The Looming Storm. Aangezien Chen de ceremonie niet bij kon wonen, stonden de twee Nederlandse juryleden op het podium om de aankondiging te doen. Ze kenden ook een Jury Special Mention toe voor de Japanse film Bone Born Bone van Toshiyuki Teruya.

In het teken van 100 jaar vrouwenstemrecht in Nederland, vierde de CinemAsia Youth Jury Award 2019 de prestaties van vrouwelijke filmmakers. The Youth Jury, bestaande uit Mila Lemmens (student Humanities Department aan de Universiteit van Amsterdam), Tara de Gelder (student Media & Information aan de Universiteit van Amsterdam) en Mitchell van Vuren (scriptschrijver korte films en Research Masters’ student Film en Literaire Studies aan Universiteit Leiden), bekeken negen films uit Hong Kong, Taiwan, Zuid-Korea en Vietnam. Ze kenden de prijs toe aan de Taiwanese documentaire Turning 18 van Ho Chao-ti.

Het rijzende filmtalent van CinemAsia FilmLAB 2019 werd ook in het zonnetje gezet met een Best Film en Audience Award, die beide naar André Kloer’s Holding on to Silence ging.

An Elephant Sitting Still van de overleden regisseur Hu Bo, sleepte de Tao Kae Noi Audience Award in de wacht aan de hand van de meeste stemmen van het publiek na een uitverkochte screening in LAB111.

Onder de artistieke leiding van Maggie Lee heeft CinemAsia Film Festival 2019 maar liefst 40 films uit 15 regio’s en landen naar Amsterdam op het witte doek gebracht. De nieuwe culinaire programmasectie, OISHII Asia (lekker Azië), was een groot succes. De film The Lady Improper (Hong Kong 2018) vierde Hong Kong’s lokale eetcultuur en vrouwen empowerment in de Director’s Cut versie. Regisseur Jessey Tsang nam  het enthousiaste publiek mee in haar persoonlijke leven.

Jury motivaties:

CinemAsia Best Performer Award 2019 – Duan Yi-hong段奕宏 in The Looming Storm暴雪將至van Dong Yue董越(China 2017)

“In de laatste vijf dagen hebben wij fantastische acteurs van een ongelofelijke bandbreedte gezien – jonge en oud, vrouw en man, professionals en amateurs. Ook hun acteerwerk varieerde van zorgvuldig gecomponeerde personages tot een ‘uit het leven gegrepen’ documentaire-stijl. Uiteindelijk kwamen wij tot een unanieme keuze. Wij kozen een acteur, die een bijzonder veelgelaagde personage wist neer te zetten, wiens complexiteit tot het einde van de film bleef groeien. Hij veranderde constant en onthulde gaandeweg een diepere laag van zijn veelzijdige personage. Hij deed dit zo overtuigend dat wij ons afvroegen of hij de gebeurtenissen in de film daadwerkelijk zelf had beleefd. Voor deze buitengewone acteerprestatie geven wij de Award voor Best Performer aan de Chinese acteur Duan Yi-hong in The Looming Storm.”

 

CinemAsia Best Director Award 2019 – Dong Yue voor The Looming Storm (China 2017)
Hoe kies je als jury voor de Best Director, als de films die je beoordeelt zo verschillend zijn? Wij kwamen overeen, dat een goede regisseur haar of zijn expertise laat zien door het juiste cameraperspectief te kiezen, scenes op de meest pakkende manier neerzet en vervolgens zijn authentieke talent gebruikt om de magie op het witte doek te toveren. Onze favoriete regisseur wist met zijn film een ongelofelijke sfeer, suspense en spanning te creëren – en dit met een absolute zekerheid en controle. Deze regisseur lukte het om alle acteurs uit de cast in hun rol te laten excelleren in zijn fictieve, maar totaal geloofwaardige duistere wereld die hij in de film schept. Als je dan nog bedenkt dat dit zijn eerste feature film is als regisseur én schrijver is, dan is deze prestatie des te ongelofelijker! En zo geven wij de Best Director Award aan Dong Yue voor zijn film The Looming Storm.”

 

CinemAsia Special Mention 2019 van de Jury – Born Bone Born (Japan 2018) van Toshiyuki Teruya

Omdat wij het zo moeilijk vonden tussen de 9 films keuzes te maken kwamen wij tot de overtuiging, dat wij een ‘Special Mention’ wilden geven aan een film die wezenlijk anders was dan de andere films die wij beoordeelden. Deze film vertelt de dagelijkse pijn en vreugde van het leven op een manier die zowel diep humoristisch als ook ontroerend is. Dit ensemblestuk slaagt erin elk personage een authentieke persoonlijkheid en eigen verhaal te geven. Tegen de achtergrond van een idyllisch eiland, komt een gezin samen om de cirkel van het leven te vieren. Het resultaat: een hartverwarmend, goed geritmeerd stuk cross-cultureel leven over het oude ritueel ‘senkotsu’, dat de doden en levende eert. Onze Special Mention gaat naar Born Bone Born van de Japanse acteur en regisseur Toshiyuki Teruya.”


CinemAsia Best Film Award 2019 – Tumbbad (India 2018) van Rahi Anil Barve & Adesh Prasad


Wat maakt een film een Best Film? De jury gelooft dat je dit over een film kan zeggen waar alle aspecten en elementen die een film uitmaken op een uitstekende en complete manier bij elkaar komen – waardoor de intenties, de toon en het verhaal op de best mogelijke manier worden neergezet. Zo hebben wij dus niet alleen de artistieke kwaliteit beoordeeld, maar ook de productionele waarde, het vakmanschap, de complexiteit en de originaliteit. Uiteindelijk hebben wij voor een film gekozen, die onze verbeelding veroverde, ook al was het niet het favoriete genre van alle jury leden. Deze film creëert een universum dat fantastisch en tegelijker tijd geloofwaardig is. Hij bedient een bekend genre, maar dan op een nieuwe manier, die de huidige generatie aanspreekt en zo een origineel moraalverhaal vertelt. De jury geeft daarom de Best Film Award aan de Indiase Film Tumbbad van Rahi Anil Barve & Adesh Prasad”.

 

CinemAsia Youth Jury Award 2019 for Best Female Director – Turning 18 未來無恙 (Taiwan 2018) van Ho Chao-ti賀照緹

In de afgelopen zes dagen hebben wij negen films van vrouwelijke regisseurs bekeken tijdens het CinemAsia Film Festival. Wij hadden de uitdagende opgave uit deze selectie de beste te mogen kiezen. Een moeilijke opgave! Uiteindelijk hebben wij voor de film gekozen die op de meest indrukwekkende manier de kracht en de strijden van vrouwen portretteerde. Deze film blonk er voor ons uit door de manier waarop de maakster vrouwen een stem geeft. Zij maakt een krachtig portret van een gevoelig verhaal, dat zowel lokaal als globaal van groot belang is. Zij doorbreekt stereotypes en laat het menselijke leven in al zijn complexiteit zien. Op basis van deze redenen, hebben wij, de Youth Jury CinemAsia Film Festival 2019 besloten de Award voor Best Female Director 2019 aan Ho Chao-Ti toe te kennen, voor haar film Turning 18!”

 

CinemAsia FilmLAB Best Film Awards 2019 – de Jury Award en de Audience Award voor Holding On to Silence van André Kloer | productie Christina Muller

Dit jaar bestond de FilmLAB Award Jury uit twee internationale gasten van het festival, regisseur Jessey Tsang (The Lady Improper) en filmeditor Mary Stephen. Zij beoordeelden vier korte CinemAsia FilmLAB documentaries over (Aziatisch) ambacht en cultureel erfgoed en benoemden de documentaire Holding On to Silence van André Kloer tot Best Film.
Ons overtuigde het nieuwe perspectief van een bekend thema, het zoeken naar Aziatische culturele roots.  André Kloer zocht en vond een echt originele invalshoek – daarnaast waren wij ook enthousiast over de zorg die aan de visuele compositie en de bewerking van deze besteed is”.

Het publiek was het eens met het oordeel van de jury, want ook zij kozen voor deze film en zo kreeg Holding On to Silence ook de CinemAsia FilmLAB Audience Award 2019 toegekend.