Filmhuis Den Haag Bong Joon-ho presents 100 years of Korean cinema

News

Onze verontschuldigingen, dit bericht is alleen beschikbaar in Amerikaans Engels.

Afgelopen jaar won de Koreaanse regisseur Bong Joon-ho de Gouden Palm voor beste film (Parasite) tijdens het film festival van Cannes. Na Kore-eda’s Shoplifters (2018), is hij de tweede opeenvolgende Oost-Aziatische regisseur die deze eer ten deel valt. Samen met de 100e verjaardag van de Koreaanse film, willen wij dit vieren in de aanloop naar de Nederlandse release van Parasite (28 November). Wij hebben regisseur Bong gevraagd zijn top 3 Koreaanse films te selecteren die als inspiratie en invloed dienden voor zijn meesterwerk Parasite.

Parasite
28 Nov | Filmhuis Den Haag – Tickets soon

De straatarme familie van Ki-taek (Song Kang-ho) krijgt plots de mogelijkheid om zich van de armoede te onttrekken wanneer zoonlief Ki-woo (Choi Woo-shik) zich voordoet als privédocent Engels in een steenrijk gezin. Al snel ziet hij kans om ook de rest van zijn gezin op slinkse wijze de familie in te betrekken. Wanneer ze eindelijk denken de vruchten te kunnen plukken van hun nieuwe gezegende bestaan, verandert één grote regenbui hun leven voorgoed.

Cannes’ Gouden Palm winnaar Parasite is een modern meesterwerk waarin maatschappijkritiek hand in hand gaat met Bong Joon-ho’s sensationele filmstijl.

The Day a Pig Fell Into the Well

30 Nov | 15:15u | Filmhuis Den Haag TICKETS


Het debuut van de gelauwerde regisseur Hong Sang-soo (Hotel by the River, Right Now, Wrong Then, Our Sunhi) verweeft op fenomenale wijze vier verhalen van vier vereenzaamde, onbegrepen individuen die door stom toeval in elkaars leven verschijnen. Overspel, missverstanden en verdenkingen volgen elkaar op in dit tragische en soms best komische drama van meesterregisseur Hong.

Dit filmdebuut won in 1996 meteen de prestigieuze Tiger Award tijdens Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR). Samen met de succesvolle première op het filmfestival van Venetië betekende The Day a Pig Fell Into the Well een succesvolle start van Hong’s carrière als regisseur. Later won hij meer prijzen in Locarno (Best Director voor Our Sunhi), Rotterdam (Tiger Award voor Oki’s Movie) en Gijon (Best Film voor Hotel by the River). Al zij het met een kleine rol, The Day a Pig Fell Into the Well betekende ook het debuut voor de inmiddels wereldberoemde acteur Song Kang-ho. Bong Joon-ho heeft deze film geselecteerd als een inspiratiebron voor zijn prijswinnende succesfilm Parasite.

 

 

The Housemaid
30 Nov | 13:00 u Filmhuis Den Haag – Tickets soon

Nadat pianodocent Kim Dong-sik (Kim Jin-kyu), zijn zwangere vrouw en hun twee kinderen hun intrek nemen in een nieuw en groter huis, besluit de familie om een huishoudster in te schakelen. De jonge dienstmeid Myung-sook (Lee Eun-shim) valt echter als een blok voor de charmante muziekleraar. De vastberaden en pittige Myung-sook deinst echter nergens voor terug en zet alles op alles om Dong-sik de hare te maken, wat leidt tot een messcherpe spanning in huize Kim.

The Housemaid is een verontrustend, donkere sociale satire die steeds weet te verrassen. Regisseur Kim Ki-young combineert de suspense van Alfred Hitchcock met een bijtende kritiek op de groeiende Koreaanse middenklasse van de jaren zestig in wat terecht wordt gezien als een van de beste Koreaanse films allertijden. Bong Joon-ho keerde regelmatig terug naar The Housemaid voor zijn eigen klassenconflictthriller Parasite.

Locatie:

Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag
070 365 6030

 

Je kunt deze films ook in Amsterdam kijken! Klik hier voor meer informatie en de locaties.