Canal Parade Asian Communities boot

Zaterdag 6 Augustus 12:00-17:00  

Asian Communities Boat sponsored by Yip.com

Voor de allereerste keer in Canal Parade geschiedenis is er een Aziatisch LHBTQ+ boot voor en door Aziatische gemeenschappen. Houd de Phoenix Rising in de gaten!

De boot is een letterlijk en figuurlijk platform om de zichtbaarheid van Aziaten en Aziatische LGBTQs te vergroten voor een meer inclusieve en diverse representatie van de Nederlandse samenleving tijdens Pride en legt de nadruk op de intersectie queer EN Aziatisch. Veel LHBTQ+ Aziaten ervaren discriminatie, binnen en buiten de eigen community. Zo was het jarenlang mogelijk dat in bios op datingapps er expliciet werd vermeld dat diegene niet met Aziaten wenste te communiceren. Naast ‘No Asians’, gold dat ook voor ‘no blacks, no fats, no femmes), schaamteloos racisme, seksisme en body shaming. En wat te denken van het historische fenomeen dat Aziatische vrouwen hyper geseksualiseerd worden, wat onder andere leidde tot een massamoord op Aziatische vrouwen in Atlanta in 2020. Trans vrouwen van kleur zijn nog steeds de meest kwetsbare groep als het gaat om moord, depressie en zelfmoord cijfers wereldwijd. 

In het ontwerp is de Phoenix Rising boot een trotse vertoning van Aziatisch erfgoed, door de kleuren, de muziek en de symboliek. De boot belichaamt het thema van de pride dit jaar door gender normen en gerelateerde obstakels te overstijgen en in alle pracht en vrijheid mee te varen, zoals de mythische feniks, een Aziatisch symbool van ‘vrouwelijke’ energie, versus de traditioneel ‘mannelijke’ drakenboot. Eenmaal in het water, zal het omstanders eraan herinneren dat de feniks staat voor vernieuwing, herboren worden, en positieve verandering in barre tijden.

 

 

“Yip sponsort dit jaar de Aziatische community pride tijdens Pride Amsterdam omdat het dicht bij ons hart ligt. We zijn een kleine start-up met grote ambities, maar we vergeten nooit onze roots en cultuur. Zowel het team als degenen die het bedrijf hebben opgezet hebben Aziatische roots en banden. We sponsoren graag een activiteit sponsoren die niet alleen dichtbij onze cultuur staat, maar ook gelijkheid en inclusiviteit ondersteunt. Hier in Amsterdam hopen we bij te dragen aan het bewustzijn en de inclusiviteit van de Aziatische queer community. We hopen dat initiatieven zoals dit bijdragen aan het stoppen van de negatieve stigma waar de Aziatische queer community mee wordt geconfronteerd, zodat de toekomst er voor iedereen beter uitziet.” ~ Stephanie Yip, COO Yip.com