CinemAsia Film Festival 2023 opent op 7 maart met ‘Return To Seoul’

CinemAsia Film Festival 2023 opent op 7 maart met RETURN TO SEOUL

 

Op 7 maart opent het de 15e editie van het festival met de première van RETURN TO SEOUL (2022) van de Frans-Cambodjaanse filmmaker Davy Chou. Deze film over diversiteit en diaspora ligt dichtbij het hart van CinemAsia. Het is een indringend bicultureel verhaal waarin een jonge vrouw een gedurfde zoektocht aangaat om haar thuis te vinden.

 

CinemAsia presenteert met trots haar openingsfilm RETURN TO SEOUL in Studio/K

Regisseur Davy CHOU keert terug naar CinemAsia na het winnen van de CinemAsia Grand Jury Award in 2017 voor zijn film DIAMOND ISLAND. Met zijn tweede speelfilm RETURN TO SEOUL stelt Chou de universele vragen van het leven: Wie ben ik? Waar ben ik? Waar sta ik ten opzichte van anderen? De 25-jarige Freddie is geadopteerd en opgegroeid in Frankrijk. In een opwelling keert zij voor de eerste keer terug naar Zuid-Korea om zich met haar roots te verbinden. De krachtige jonge vrouw gaat op zoek naar haar biologische ouders. Haar reis van zelfontdekking brengt haar naar stille dorpjes en bruisende nachtclubs. In een tijdspanne van acht jaar neemt Freddie’s leven verrassende wendingen aan. De debuterende actrice PARK Ji-min zet als hoofdrolspeelster een buitengewone prestatie neer, waardoor je als kijker volledig in de film wordt gezogen.

 

Davy Chou laat vanuit Los Angeles weten, na daar samen met hoofdrolspeelster Park Ji-Min de Film Critics Next Generation Award te hebben gewonnen: “Het is een ongelofelijke eer om CinemAsia dit jaar te openen met ‘Return to Seoul’. Ik ben erg trots op het winnen van de CinemAsia Jury Award voor ‘Diamond Island’ in 2017. Het voelt dan ook erg speciaal om op het festival terug te keren met deze nieuwe film, waarvan ik hoop dat het onderwerp het publiek aan zal spreken. Ieder jaar weer brengt CinemAsia het beste van Aziatische cinema naar Nederland en doet dit op een geweldige manier. Ik kan niet wachten om het festival dit jaar te openen met ‘Return to Seoul’.

Zowel regisseur Davy Chou als hoofdrolspeelster Park Ji-min zijn aanwezig bij de opening van CinemAsia Film Festival 2023.

Bekroonde coproductie genomineerd voor de 95e Oscars

Chou’s RETURN TO SEOUL is een coproductie tussen verschillende landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea en Cambodja. Sinds de wereldpremière op het Cannes Film Festival in mei 2022, in de sectie Un Certain Regard, heeft de film talloze prijzen en nominaties in de wacht gesleept, waaronder de Award voor Best Director en Best New Performer bij de Asia Pacific Screen Awards. Vorige maand werd de film als Cambodja’s officiële inzending geselecteerd voor de shortlist in de categorie International Feature Film van de prestigieuze Academy Awards 2023. IMAGINE Filmdistributie brengt de film vanaf 13 april 2023 uit in Nederlandse bioscopen.

 

Verfrissende blik op het rijke Aziatische continent 

De 15e editie van CinemAsia Film Festival vindt van 7 – 12 maart plaats in Amsterdam. Het festival komt met een verrassend Aziatisch programma dat nieuwe perspectieven toont op dit veelzijdige boeiende continent. CinemAsia, het enige pan-Aziatische filmfestival in Nederland, keert terug met een hybride festivaleditie. Dit jaar kan het publiek de rijkdom van Aziatische film en cultuur zowel digitaal als persoonlijk beleven in de drie filmtheaters Studio/K, Rialto De Pijp en Rialto VU. Het programma varieert van blockbusters, arthouse juweeltjes tot inspirerende documentaires uit China, Hong Kong, Taiwan, India, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, Myanmar, de Filippijnen en meer. Naast de filmvertoningen is er het jaarlijkse programma voor de industrie, CinemAsia FilmLAB en staan zoals gebruikelijk ook workshops, Q&A’s, de Asian food bazaar en een karaoke feest op het programma. 

 

Geniet ook thuis van CinemAsia’s filmselectie met CinemAsia at Home

Kun je niet wachten tot het festival? Elke laatste donderdag van de maand brengt CinemAsia een zorgvuldig geselecteerde film uit op het online demand platform ‘CinemAsia at Home’. De aankomende film is de première van MANCHURIAN TIGER van de Chinese regisseur GENG Jun, die vanaf donderdag 26 januari online te zien is in het kader van de Lunar New Year viering. Na de release is de film een maand beschikbaar.

 

De catering voor de openingsavond wordt verzorgd door Gangnam Chicken