Nieuwe tentoonstelling in Museum Hilversum doorbreekt het clichébeeld van China.

Ruben Terlou brengt met zijn tentoonstelling Dwars door China het hedendaagse China in beeld. Hij laat zien hoe de Chinezen zich wapenen tegen het verlies dat de modernisering brengt en hoe zij meegaan met de geboden kansen. Vanaf 31 maart tot 27 mei staat Museum Hilversum volledig in het teken van het nieuwste werk van de prijswinnende documentair fotograaf Terlou. Tegelijkertijd zijn in de projectzaal van het museum ook de video’s De Massage is het Medium en Een Oproep van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen te zien.

China van nu

China kent naast futuristische miljoenensteden ook bijzonder historisch erfgoed en eeuwenoude tradities. Een land met veel vergezichten en culturen, maar ook een land, dat snel verandert. Terlou die onlangs nog veel lof oogstte met zijn tv-documentaireserie Door het hart van China legde het land ook met zijn fotocamera vast. ‘Ik wil in de tentoonstelling Dwars door China, met beelden waarin de mens centraal staat, een indruk geven van de ontwikkelingen in het China van nu’, aldus Terlou

Nieuwsgierig

Terlou benadert China op een persoonlijke manier, hij spreekt de Chinese taal en is nieuwsgierig naar wat de Chinezen denken, voelen en beleven. Zijn artistieke talent schuilt in zijn vermogen door te dringen tot de kern. ´Hij heeft een eigen stijl van fotograferen´, aldus museumdirecteur Stef van Breugel. ´Hij zoekt in zijn fotografie naar tableaus van mensen en landschappen die zijn te vergelijken met filmscenes. Soms als in een schouwspel om ons de ontwikkeling te laten zien en andere keer brengt hij zijn camera dicht bij de mensen.’ Hij doorbreekt in de tentoonstelling het clichébeeld dat wij doorgaans van China hebben. Het oordelen over de vooruitgang van het moderne China of de prijs die men daarvoor betaalt, laat hij over aan het publiek.

Videokunst

Naast de nog niet eerder getoonde beelden van Terlou, zijn in de projectzaal van het museum twee video-installaties van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen te zien.
De Canadese professor en filosoof Marshall McLuhan beweerde ‘het medium is de massage’. Als verlengstukken van de mens troost het medium je, het overtuigt je, manipuleert je, beheerst je. De situatie is nu omgedraaid – in de ban van het medium is de mens het verlengde van de machine geworden. De ‘Massage is het Medium’ (按摩即媒介) nodigt je uit voor een omgekeerde ervaring.
De indrukwekkende korte film Een Oproep (呼叫中心) is een brief aan een onmogelijke liefde. Het stelt vragen aan onze huidige worstelingen met de liefde en probeert een ‘oplossing’ te geven.

 


Locatie en openingstijden

De tentoonstelling is in samenwerking met CinemAsia, Sony en VPRO tot stand gekomen en is van 31 maart tot en met 27 mei iedere dag van 11:00 tot 17:00 uur te bekijken.
Met uitzondering van 1e Paasdag, op 1 april is het museum open van 12:00-16:00.

Museum Hilversum, Kerkbrink 6 in Hilversum
Gesloten op: Koningsdag (27 april) en 1e Pinksterdag (20 mei)
Prijzen: Museumkaart gratis | Volwassene € 6,00 | Van 12 tot 18 jaar € 3,30 | Kind tot 11 jaar gratis | Senior 65+ € 5,00 | CJP/CKV € 3,30

Ruben Terlou

Ruben Terlou studeerde Mandarijn in China en Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Voor, tijdens en na zijn studie was hij actief als fotograaf in met name China en Afghanistan. Hij won met zijn series diverse prijzen bij de Zilveren Camera en in 2016 mocht hij de Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek in ontvangst nemen. Sinds 2016 is Terlou bestuurslid van CinemAsia.

Yin Aiwen

Yin Aiwen is een ontwerper, schrijfster, filmmaker en conservator. Vanuit haar werk houdt zij zich bezig hoe de technologie en de politiek ontwerpen beinvloeden, die leiden tot nieuwe manieren om onze sociale omgeving en privé leven vorm te geven. Ze behaalde in 2013 haar Master Design aan het Sandberg Instituut in Amsterdam en haar Bachelor aan de Beijing Institute of Fashion Technology. Daarna was zij onderzoeker aan het Strelka Institute for Media, Architecture en Design in Moskou en The Recalibrated Institute in Zuid Florida. Sinds 2015 geeft zij gastcolleges op het Sandberg Instituut in Amsterdam.