Een selectie van de beste films van CinemAsia opnieuw in Kriterion

Op zaterdag 28 maart is CinemAsia terug in Kriterion Amsterdam met de BEST OF CinemAsia 2018. Een mooie tweede kans om een selectie van de prijswinnende films van het festival te zien! Dit zijn:

– 1987: WHEN THE DAY COMES (Jury Award Winner – Best Director)
– A TAXI DRIVER (Audience Award Winner – Best Feature Film)
Deze twee films – die beide de geschiedenis vertellen van het gevecht voor democratie en mensenrechten in Zuid-Korea – zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dé uitgelezen kans om meer te leren over een belangrijk stuk in de Koreaanse geschiedenis dat in het Westen redelijk onbekend is!

– THE GREAT BUDDHA+ (Student Jury Award – Best First Time Director)
De film won eerdero.a. Best New Director op het Golden Horse Film Festival, de Audience Choice Award op het Taipei Film Festival en de NETPAC Award op het Toronto International Film Festival.

– FILMLAB SHORTS “LOST IN TRANSLATION”
Met o.a. FilmLAB Award – Best Film winnaar HIROFUMI’S SUITCASE van Natasja Pattipeilohy en Raoul Groothuizen.

Voor de BEST OF kan alleen telefonisch gereserveerd worden via Kriterion. Reserveren kan via 020 623 17 08.

A Taxi Driver (Zuid-Korea, 2017) van JANG Hoon

Op 18 mei 1980 brak in de stad Gwangju een studentenprotest uit, dat door het leger bloedig de kop werd ingedrukt. Het publiek reageerde geschokt en de roep om een democratische regering werd groter. In 1987 werden door de Zuid-Koreaanse regering drastische maatregelen genomen die het land op weg hielpen een democratische natie te worden.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. A TAXI DRIVER is een indrukwekkende kaskraker over één van de belangrijkste gebeurtenissen in de moderne Zuid-Koreaanse geschiedenis. Een Duitse journalist (Thomas Kretschmann) krijgt een tip dat er iets staat te gebeuren in Gwangju en huurt de worstelende taxichauffeur Kim Man-seob (Song Kang-ho) in om de zwaarbewaakte stad binnen te komen. Eenmaal gearriveerd vinden ze een stad aan die compleet belegerd is en waar de inwoners, onder leiding van een groep vastberaden studenten, vechten voor hun vrijheid. Wat begon als een simpele, lucratieve taxirit eindigt in de bizarre chaos van Gwangju waar niemand zijn leven zeker is.
 Tickets

Za 28 april – 21:00 – Kriterion K1

1987: When the Day comes (Zuid-Korea, 2017) van JANG Joon-hwan

Deze regisseur navigeert moeiteloos en in een up-beat tempo tussen zeer verschillende personages en verhaallijnen. De actie, romance, spanning maar ook vleugjes komedie. Dit werkt allemaal en past ook nog eens perfect bij het meeslepende verhaal over een beslissend jaar in de recente Zuid-Koreaanse geschiedenis. De CinemAsia Best Director Award 2018 wordt toegekend aan Jang Joon-hwan, de regisseur van 1987: When the Day Comes.” volgens de juryleden Joko Anwar (regisseur, Indonesië) Martin Koolhoven (regisseur & scenarioschrijver) en Vanja Kaludjercic (programmeur IFFR Talks & Masterclasses) van het Competitie Programma. Zij beoordeelden acht films uit zeven landen en regio’s.

1987: WHEN THE DAY COMES speelt zich af zeven jaar na het bloedbad van Gwangju en kan gezien worden als onmisbare metgezel van A TAXI DRIVER en THE ATTORNEY als verfilmde testamenten van het gevecht voor democratie en mensenrechten.
Tickets

Za 28 april – 17:00 – Kriterion K1

The Great Buddha+ (Taiwan, 2017) van HUANG Hsin-Yao

 “Deze uitstekende cinematografie is rijk aan details en geweldige composities. De nauwgezette opbouw van het verhaal door de regisseur biedt het publiek ruimte voor interpretatie en verbeelding. De donkere humor van de personages creëert een scherp beeld van het menselijk leven. De esthetiek en stijl van de verhaallijn vullen elkaar consequent aan in het engageren en distantiëren van het publiek. Het gedurfde gebruik van zwart-wit contrasteert met de kleurrijke kijkjes in het leven van de rijken en visualiseert de discrepantie tussen de uiteindes van de samenleving.” aldus de Student Jury bestaande uit Sofie Keijzer, Jern Ken Chew en Jori Snels. Unaniem verkozen zij Huang Hsin-yao met de film The Great Buddha+ als Best First Time Director.

Twee beste vrienden raken verstrikt in een net van duistere geheimen wanneer zij stiekem een kijkje nemen in het kleurrijke privéleven van hun baas. Taiwans digitale antwoord op Hitchcocks REAR WINDOW.
Tickets

Za 28 april – 19:00 – Kriterion K2

FilmLAB shorts LOST IN TRANSLATION (Netherlands, 2018)

‘Language is a cunning master.’ Er zijn er zo veel verschillende! Er is de taal van woorden, er is lichaamstaal, de taal van liefde, de voorbeelden zijn oneindig. Taal is ook het voertuig voor herinneringen en tradities, van culinaire hoogstandjes en van verschillen. Maar sommige zaken missen de perfecte vertaling en kunnen alleen begrepen worden door onuitgesproken woorden.

Voor de 9de editie van FilmLAB hebben de geselecteerde groep filmmakers, schrijvers en cinematografen korte films gemaakt met als thema ‘Lost in Translation’. Het thema omarmt de problemen in communicatie die kunnen ontstaan tussen mensen of dit nu op grond van een verschil in taal, kleur, etniciteit, leeftijd of sociale klasse is.

In een tijd waar miscommunicaties steeds vaker lijkt plaats te vinden en mensen geneigd zijn om zich binnen hun eigen bubbels te begeven willen deze FilmLAB films de verschillen tussen mensen zichtbaar maken en proberen de moeite met communicatie als een vorm van schoonheid en poëzie te beschouwen in plaats van weg te zetten als een probleem.
Tickets

Za 28 april – 15:00 – Kriterion K2