Stichting Cinema Asia

Stichting Cinema Asia werd in 2003 in Amsterdam opgericht. Doris Yeung, Hong Kong – Amerikaanse begint het festival om Aziatische films te promoten en een stem te geven aan de vele generaties Nederlandse-Aziaten en Aziatische migranten hier in Nederland. Ook wil zij een Aziatisch perspectief bieden op LGBTH-verhalen en de hedendaagse Aziatische problematiek. Ten doel stond en staat het aan de kaart stellen van stigmatiserende stereotyperingen en het opstarten van een dialoog in Nederland over diversiteit en inclusiviteit.

In de loop der jaren ontwikkelt het festival zich tot een populair fenomeen binnen de Aziatische gemeenschappen: een evenement om bijeen te komen en het Aziatische culturele erfgoed met film, eten en andere culturele activiteiten te vieren. Niet alleen het Aziatisch publiek maar steeds meer Nederlands (Westers) publiek weet het festival te vinden. Wij laten het publiek het echte Azië zien, de vele dynamische ontwikkelingen gevat door het medium film.

De allereerste editie vond plaats in het zeer intieme filmtheater Cavia in 2004. Sindsdien groeide en ontgroeide CinemAsia grotere theaters als het Ketelhuis, 2010 en de Balie, 2012, om zich uiteindelijk te vestigen in de huidige filmtheaters Kriterion en Rialto in 2015. Ook ontwikkelde het bi-jaarlijkse filmfestival zich tot een jaarlijks evenement.

Vandaag de dag behoort Azië tot een van de meeste invloedrijke spelers in de wereld. CinemAsia groeit met haar mee. Wij brengen het huidige Azië naar jou toe, zodat jij door onze films en speciale evenementen je thuis kan voelen met de betoverende kunst en cultuur uit deze regionen alsmede je thuis voelt in de snel veranderde sociale, economische en politieke ontwikkelingen die zij ondergaat.

CinemAsia heeft niet stil gestaan. Gelijk op met de dynamische groei van Aziatische filmmarkten de laatste jaren, heeft ons programma zich ontwikkeld. Als vanzelfsprekend blijven Aziatische diaspora en LGHTB-films een belangrijk onderdeel van ons programma, en ontwikkelen wij jaar-in-jaar-uit meer panels en culturele activiteiten voor de gemeenschap. Heel trots zijn wij om een zeer smaakvol en intrigerend programma in elkaar te kunnen zetten met de juiste mix aan ‘art-house’ meesterwerken, de beste ‘block-busters’, stijlvolle genrefilms en ook zeer sterke documentaires die de verschillende gezichten van Azië weten te vangen. Het Azië van nu.

 

CinemAsia FilmLAB

Minder bekend maar zeker niet onbelangrijk is het talentontwikkelingsplatform van CinemAsia, FilmLAB. Al 9 edities speelt FilmLAB een belangrijke rol in de creatie en ontwikkeling van meer diversiteit en inclusiviteit hier in Nederland. CinemAsia FilmLAB stimuleert talentontwikkeling onder Aziatisch – Nederlandse filmmakers, acteurs, cinematografen en scenaristen. Tot op heden heeft CinemAsia FilmLAB 29 korte films geproduceerd, die vertoond zijn op binnen en buitenlandse filmfestivals en die meerdere prijzen in ontvangst hebben mogen nemen.

Ieder jaar krijgt Aziatisch talent de kans om hun verhaal binnen ons thema te vertalen naar een echte film. Door middel van bootcamps, mentorschap en workshops worden talenten klaargestoomd om de volgende stap binnen de filmindustrie te nemen en te pakken.

Voor meer informatie over CinemAsia FilmLAB, klik hier.