CinemAsia FilmLAB 10e Jubileum

In 2019 viert FilmLAB, het talentontwikkelingsprogramma van CinemAsia, haar tiende editie. In de afgelopen jaren heeft FilmLAB beginnende filmmakers met een Aziatische achtergrond gestimuleerd om van hun persoonlijke verhalen korte films te maken. Dat heeft tot nu toe geleid tot de productie van bijna dertig korte films!

CinemAsia gelooft dat filmmakers, producenten, schrijvers, cinematografen en acteurs met een Aziatische achtergrond een rijkdom aan verhalen bezitten die zelden op de Nederlandse schermen te zien zijn. Daarom begeleid FilmLAB deze talenten bij zowel het maken van een korte film als het kennismaken met de Nederlandse film-en televisieindustrie om zo een duurzame en bredere representatie van Aziaten in media te stimuleren.

Elke editie van FilmLAB richt zich op een specifiek thema om de deelnemers een duidelijk en interessant conceptueel kader te bieden voor hun producties. Het talentontwikkelingsprogramma van FilmLAB bestaat uit een bootcamp en verscheidene workshops van professionals uit de Nederlandse en internationale filmindustrie. De FilmLAB producenten begeleiden de deelnemers gedurende het productieproces en experts helpen de talenten om hun vaardigheden te verbeteren en om te bekijken hoe ze hun diverse achtergrond in hun voordeel kunnen laten werken. FilmLAB wordt door meerdere sponsoren ondersteund met camera apparatuur, montage feedback, kleurcorrectie, geluidsnabewerking en mastering.

Om het tienjarig jubileum van FilmLAB te vieren, zijn er dit jaar twee verschillende FilmLAB programma’s: FilmLAB Writers Room is een programma waar deelnemers een filmscript ontwikkelen voor een korte fictiefilm en het FilmLAB Documentaire programma waar deelnemers een korte documentaire realiseren.

Bij de FilmLAB Writers Room zijn tien aspirant scenarioschrijvers begeleid bij de ontwikkeling van een korte fictiefilm, van concept tot script. Vervolgens hebben de deelnemers een pitchtraining gevolgd om tijdens het festival zichzelf en hun project te presenteren aan de Nederlandse film-en televisieindustrie met als doel hen verder te helpen in het productieproces en hun netwerk te vergroten.

Van het FilmLAB Documentaireprogramma gaan de inmiddels gerealiseerde documentaires in première op het CinemAsia Film Festival 2019. Tijdens meerdere vertoningen zullen de filmmakers hun films presenteren aan publiek en industrie, met Q&A na afloop. De korte films worden ook vertoond tijdens het CinemAsia on Tour programma en via de platforms van CinemAdia kunnen deelnemers hun creatieve proces delen met het publiek. De CinemAsia FilmLAB producenten begeleiden de deelnemers bij de verdere distributie en werken samen met verscheidene festivals en organisaties wereldwijd om een zo groot mogelijk publiek kennis te laten maken met deze films.

FilmLAB 2019 Ambacht en Cultureel Erfgoed

Het thema van deze editie van het FilmLAB Documentaireprogramma is ‘Ambacht en cultureel erfgoed’. Ambacht als een creatief proces, hoe ambacht als cultureel erfgoed een rol kan spelen in de ontwikkeling van identiteit en hoe ze bepaalde waarden kunnen doorgeven aan toekomstige generaties.

Meer informatie over de FilmLAB Deelnemers 2019.

Za 9 maart 15:30 + Q&A Kriterion K1 TICKETS