CinemAsia FilmLAB is na 8 edities inmiddels een ‘ingeburgerd’ onderdeel van CinemAsia. FilmLAB is het talentontwikkelingsplatform van CinemAsia waar Nederlands-Aziatisch filmmakers worden begeleid in het maken van korte films. Voor de 9de editie zijn dit jaar vijf korte films ontwikkeld met als thema Lost in Translation.
Deze films gaan tijdens het CinemAsia Film Festival 2018 op zaterdag 10 maart in Kriterion Amsterdam in première waarna ze hun festival tour zullen beginnen.

Vijf films over de kracht en onmacht van taal

Voor de 9de editie van FilmLAB hebben de geselecteerde groep filmmakers, schrijvers en cinematografen korte films gemaakt met als thema ‘Lost in Translation’. Het thema omarmt de problemen in communicatie die kunnen ontstaan tussen mensen of dit nu op grond van een verschil in taal, kleur, etniciteit, leeftijd of sociale klasse is.
In een tijd waar miscommunicaties steeds vaker lijkt plaats te vinden en mensen geneigd zijn om zich binnen hun eigen bubbels te begeven willen deze FilmLAB films de verschillen tussen mensen zichtbaar maken en proberen de moeite met communicatie als een vorm van schoonheid en poëzie te beschouwen in plaats van weg te zetten als een probleem.

Nieuwe editie, nieuwe regels

CinemAsia FIlmLAB geeft deze editie voor de eerste keer naast filmmakers ook cinematografen en schrijvers de kans om deel te nemen aan het FilmLAB programma. CinemAsia erkent dat het niet enkel filmmakers zijn die verhalen willen en kunnen vertellen. Door de schrijvers en cinematografen uit te nodigen en te koppelen aan de filmmakers wilt CinemAsia een nieuwe groep de kans geven om ervaring op te doen met het maken van korte films en de filmmakers de gelegenheid te bieden om hun teams en verhalen te versterken.
Daarnaast heeft CinemAsia FilmLAB gezien dat er een levendige groep van CinemAsia Filmlab deelnemers is die eerder hebben deelgenomen aan het FilmLAB programma. Door enkele posities in de FilmLAB selectie open te stellen voor onze FilmLAB alumni willen we de banden met  al onze makers warm houden en de nieuwe participanten de kans geven om samen te werken met makers uit andere jaren met meer ervaring, kennis en een groter netwerk.  Zo komt ook het peer-to-peer review systeem optimaal tot zijn recht.

FilmLAB partners

CinemAsia FilmLAB is dankbaar voor de hulp van alle partners. Cam-a-lot en Filmmore zijn net als vorige jaren deze editie weer bereid geweest om de korte films te helpen door camera’s en kleurcorrectie beschikbaar te stellen aan onze filmmakers.  Daarnaast hebben wij dit jaar tevens Aga Aga en LITES mogen verwelkomen als nieuwe partners aan het FilmLAB programma.  Zij hebben de films voorzien van audionabewerking en professioneel licht. CinemAsia FilmLAB is al zijn partners zeer dankbaar voor de hulp bij de productie van deze korte films en het produceren van de best mogelijke korte films.

Leer onze deelnemers beter kennen door de korte films hieronder aan te klikken!

 

  • Hirofumi’s Suitecase
  • Father and Son
  • Hangul Blues
  • Inburgering
  • Truth Will Out