12de editie CinemAsia Film Festival (5-10 maart)

kincmok

Van 5 tot 10 maart is het zover, CinemAsia Film Festival opent de deuren van de filmtheaters Kriterion, Rialto en Lab111 voor een veelzijdige reis door het moderne Azië. Door de lens van opmerkelijke filmmakers uit 15 regio’s, waaronder Taiwan, Vietnam, Filipijnen, India, Maleisië, China, Zuid-Korea, Japan en Indonesië houdt het festival de vinger aan de pols van het snel bewegende en veelzijdige continent Azië. De ruim 40 films die dit jaar op het programma staan bieden genuanceerde en nieuwe perspectieven op dit boeiende continent.

40x Aziatische film: blockbusters, arthouse & docu’s

CinemAsia proudly presents: de 12de editie van het CinemAsia Film Festival!
Het moderne Azië op het witte doek in Amsterdam

CinemAsia is trots dit jaar een grotere en gevarieerdere selectie aan films uit meer regio’s dan de vorige editie te presenteren, zoals o.a. films uit India, Vietnam en Maleisië. De ruim 40 geselecteerde films van een doorgaans nieuwe generatie makers, zijn een eclectische mix uit blockbusters, art-house films en documentaires. Deze zijn geselecteerd op hun uitmuntende artistieke kwaliteiten, hun maatschappelijke relevantie en hun successen bij o.a. de Golden Horse Awards, het Aziatische pendant van de Oscar Awards.

Nadat het festival in zijn vorige editie de thematische focus Youth in Asian Cinemahad, zoomt het festival dit  jaar onder andere dieper in op het thema ‚jongeren‘ met een selectie van acht films onder de naam Minority Kidsmetverhalen over jonge mensen die vanwege verschillende redenen gemarginaliseerd zijn. Hun verhalen zijn vaak universeel en raken actuele thema’s als inclusiviteit en identiteit waardoor deze ook bij het Nederlandse publiek resoneren.

OISHII Asia

Inspirerende food films en de CinemAsia Food Bazar met culinaire lekkernijen uit verschillende Aziatische culturen waren altijd succesvolle onderdelen van het festival. Als logische volgende stap van dit succes introduceert het festival dit jaar de sectie OISHII Asia. ’Oishii’ is het Japanse woord voor ‚lekker’ en gezien Japan bekend staat als de pionier van de culinaire cinema in Azië, koos CinemAsia voor deze toepasselijke naam. Deze editie kan het publiek van vier OISHII Asia films genieten evenals van een rijk culinair aanbod als onderdeel van het side-programma.

CinemAsia verbindt Nederlandse & Aziatische film Industry

In deze 12de editie verdiept het festival de verbinding met de stad Amsterdam en de filmbranche en creëert met het aanvullende CinemAsia Industry-programma ruimtes voor ontmoetingen en belevenissen voor het publiek en de filmindustrie. Met name voor de filmindustrie wil CinemAsia een belangrijkere rol gaan innemen om de relatie tussen de Nederlandse en de Aziatische filmmarkt te verdiepen en de kansen te ontsluiten die beide markten bieden. In dit kader programmeert het festival dit jaar tal publiek toegankelijke en besloten workshops en Masterclasses m aan.

Extra focus op jonge Nederlandse LHBTQ community

CinemAsia is het enige festival over Aziatische cultuur dat specifiek aandacht geeft aan de Nederlands-Aziatische LHBTQ community. Aanhakend op de actualiteit dat verschillende Aziatische landen zich actief inzetten voor de rechten van het homohuwelijk, is er een stortvloed van LHBTQ films. Als respons biedt het festival dit jaar een uitgebreidere LGBTQ sectie aan in combinatie met een veelzijdig en verdiepend side-programma.

10-jarig jubileum CinemAsia FilmLAB

Het talentontwikkelingsprogramma FilmLAB stimuleert sinds 10 jaar specifiekfilmtalent metEuropees-Aziatische roots omdat deze makers nog niet voldoende kansen krijgen om zichzelf te bewijzen of hun talent tot bloei te laten komen binnen de media- en filmwereld. FilmLAB biedt deze talenten een podium en verbindt hen met de gevestigde filmbranche. Dit jaar nemen in totaal 19 filmmakers deel aan FilmLAB. Zij produceren voor het eerst long feature documentaires en scripts voor fictie films. In de vorige edities maakten zij short films. De verkozen talenten worden vanaf het idee tot en met het finale filmproduct professioneel begeleid en gecoacht door FilmLAB en experts uit de film industry. Deze FilmLAB omnibus gaat tijdens het CinemAsia Film Festival in première.