And we proudly present: de CinemAsia Film Festival Awards 2019!

kincmok

Tijdens de feestelijke Award & Closing Ceremony van de 12de editie van CinemAsia Film Festival zijn gisteravond in filmtheater Kriterion in Amsterdam de jaarlijkse Competition Jury Awards toegekend. voor Best Film, Best Director en Best Performer. Naast deze Competition Awards eerde de internationale jury één extra film met een Special Jury Mention. De internationale jury, bestaande uit Marjan van de Haar (Zakelijk Directeur IFFR), Anthony Chen (filmauteur, regisseur en producent) en Jan Doense (Directeur van filmfestival Film By the Sea) beoordeelde in totaal negen competitiefilms uit Hong-Kong, Japan, Taiwan, Indonesië, India, Maleisië, Korea, Vietnam en China. Aanvullend aan de Competition Awards werd de Youth Jury Award toegekend, die dit jaar in het teken van de 100-jaar viering van het vrouwenstemrecht in Nederland stond. Ook werd opkomend filmtalent van CinemAsia’a FilmLAB 2019 met een Best Film en een Audience Award geëerd en koos het publiek de Tao Kae Noi Audience Award.

Onder de artistieke leiding van Maggie Lee heeft CinemAsia Film Festival 2019 liefst 40 films uit 15 regio’s en landen naar Amsterdam op het witte doek gebracht. Deze editie kende ook een nieuwe programmasectie, OISHII Asia (lekker Azië). Één van de films uit deze sectie, The Lady Improper van Jessey Tsang (Hong Kong, 2018) beleefde gisteren tijdens de Award & Closing Ceremony in de Director’s Cut versie haar Internationale première.

De motivatie van de internationale jury voor de drie Competition Awards en de Special Jury Mention
(uit het jury rapport):

Best Performer – Duan Yi-hong in The Looming Storm van Dong Yue (China 2017)
‚In de laatste vijf dagen hebben wij fantastische acteurs van een ongelofelijke bandbreedte gezien – jonge en oudere, vrouwelijke en mannelijke, professionals en amateurs. Ook hun acteerwerk varieerde van zorgvuldig gecomponeerde personages tot een ‚uit het leven gegrepen’ documentaire-stijl. Uiteindelijk kwamen wij tot een unanieme keuze. Wij kozen een acteur, die een bijzonder veelgelaagd personage wist neer te zetten, diens complexiteit tot het einde van de film bleef groeien. Hij veranderde constant en onthulde gaandeweg een diepere laag van zijn veelzijdige personage. Hij deed dit zo overtuigend dat wij ons afvroegen of hij de gebeurtenissen in de film daadwerkelijk zelf had beleefd. Voor deze buitengewone acteer prestatie geven wij de Award voor Best Performer aan de Chinese acteur Duan Yi-hong in The Looming Storm.‘

Best Director – Dong Yue voor The Looming Storm (China 2017)
Hoe kies je als jury voor de Best Director, als de films die je beoordeeld zo verschillend zijn? Wij kwamen overeen, dat een goede regisseur haar of zijn expertise laat zien door het juiste cameraperspectief te kiezen, scenes op de meest pakkende manier neerzet en vervolgens zijn authentieke talent gebruikt om de magie op het witte doek te toveren. Onze favoriete regisseur wist met zijn film een ongelofelijke sfeer, suspense en spanning te creëren – en dit met een absolute zekerheid en controle. Deze regisseur lukte het om alle acteurs uit de cast in hun rol te laten excelleren in zijn fictieve, maar totaal geloofwaardige duistere wereld die hij in de film schept. Als je dan nog bedenkt dat dit zijn eerste feature film is als regisseur én schrijver is, dan is deze prestatie des te ongelofelijker! En zo geven wij de Best Director Award aan Dong Yue voor zijn film The Looming Storm.‘  Meer info over de film HIER


Special Mention by the Jury – Born Bone Born van Toshiyuki Teruya (Japan 2018)
Omdat wij het zo moeilijk vonden tussen de 9 films keuzes te maken kwamen wij tot de overtuiging, dat wij een Special Mention wilden geven aan een film die wezenlijk anders was dan de andere films die wij beoordeelden. Deze film verteld de dagelijkse pijn en vreugde van het leven op een manier die zowel diep humoristisch als ook ontroerend is. Dit ensemblestuk slaagt erin elk personage een authentieke persoonlijkheid en eigen verhaal te geven. Tegen de achtergrond van een idyllisch eiland, komt een gezin samen om de cirkel van het leven te vieren. Het resultaat: een hartverwarmend, goed geritmeerd stuk cross-cultureel leven over het oude ritueel ‚senkotsu‘, dat de doden en levende eert. Onze Special Mention gaat naar Born Bone Born van de Japanse acteur en regisseur Toshiyuki Teruya.’ Meer info over de film HIER

Best Film – Tumbbad van Rahi Anil Barve & Adesh Prasad (India 2018)
Wat maakt een film een Best Film? De jury geloofd dat je dit over een film kan zeggen waar alle aspecten en elementen die een film uitmaken op een uitstekende en complete manier bij elkaar komen – waardoor de intenties, de toon en het verhaal op de best mogelijke manier worden neergezet. Zo hebben wij dus niet alleen de artistieke kwaliteit beoordeeld, maar ook de productionele waarde, het vakmanschap, de complexiteit en de originaliteit. Uiteindelijk hebben wij voor een film gekozen, die onze verbeelding veroverde, ook al was het niet het favoriete genre van alle jury leden. Deze film creëert een universum dat fantastisch en tegelijker tijd geloofwaardig is. Hij bedient een bekend genre, maar dan op een nieuwe manier, die de huidige generatie aanspreekt en zo een origineel moraalverhaal vertelt. De jury geeft daarom de Best Film Award aan de Indiase Film Tumbbad van Rahi Anil Barve & Adesh Prasad‘. Meer info over de film HIER

Youth Jury Award for Best Female Director – Turning 18 van Ho Chao-ti
De Youth Jury Award stond dit jaar in het teken van 100-jaar viering van het vrouwenstemrecht in Nederland. En zo stonden deze keer vrouwelijke regisseurs en co-regisseurs van negen films in competitie.

De CinemAsia Youth Jury bestond dit jaar uit Mila Lemmens (studente Humanities Department aan de UvA), Tara de Gelder (Bachelor studente Media & Information aan de UvA) en Mitchell van Vuren (Research Master’s student Film en Literaire Studies, Universiteit Leiden en scriptschrijver korte films).

In de afgelopen zes dagen hebben wij negen films van vrouwelijke regisseurs bekeken tijdens het CinemAsia Film Festival. Wij hadden de uitdagende opgave uit deze selectie de beste te mogen kiezen. Een moeilijke opgave! Uiteindelijk hebben wij voor de film gekozen die op de meest indrukwekkende manier de kracht en de strijden van vrouwen portretteerde. Deze film blonk er voor ons uit door de manier waarop de maakster vrouwen een stem geeft. Zij maakt een krachtig portret van een gevoelig verhaal, dat zowel lokaal als globaal van groot belang is. Zij doorbreekt stereotypes en laat het menselijke leven in al zijn complexiteit zien. Op basis van deze redenen, hebben wij, de Youth Jury CinemAsia Film Festival 2019 besloten de Award voor Best Female Director 2019 aan Ho Chao-Ti toe te kennen, voor haar film Turning 18!‘

Meer info over de film HIER


Best Film FilmLAB Awards – de Jury Award en de Audience Award gaan naar

Holding On to Silence van André Kloer | productie Christina Muller
Dit jaar bestond de FilmLAB Award Jury uit twee internationale gasten van het festival, regisseur Jessey Tsang (The Lady Improper) en filmeditor Mary Stephen. Zij beoordeelden vier korte documentaries over (Aziatisch) ambacht en cultureel erfgoed en benoemden de documentaire Holding On to Silence van André Kloer tot Best Film.
Ons overtuigde het nieuwe perspectief van een bekend thema, het zoeken naar Aziatische culturele roots.  André Kloer zocht en vond een echt originele invalshoek – daarnaast waren wij ook enthousiast over de zorg die aan de visuele compositie en de bewerking van deze besteed is‘.

Het publiek was het eens met het oordeel van de jury, want ook zij kozen voor deze film en zo kreeg Holding On to Silence ook de FilmLAB Audience Award toegekend.
Meer over de film HIER


De Tao Kae Noi Audience Award

De favoriete film van het publiek was deze editie het epische werk An Elephant Sitting Still van de Chinese filmmaker Hu Bo, die in 2017 op 27-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.
Meer over de film HIER.

——————————————————————————————————————————————————————

Noot voor de redactie

 

Het complete festival programma staat HIER | De ticket verkoop is gestart

5– 10 maart 2019 | Kriterion, Rialto, LAB111 en NEVERNEVERLAND te Amsterdam | cinemasia.nl

 

Pers contact: Mascha Ihwe / PR Manager / +31 6 43 08 42 05 / press@cinemasia.nl

Over CinemAsia – Asia in the blink of an eye
CinemAsia werd in 2003 opgericht. CinemAsia wil de film- en media-industrie inclusiever maken zodat de maatschappelijke realiteit ook in deze sector weerspiegelt wordt en de Aziatische zichtbaarheid versterkt. Daarom is CinemAsia een creatief platform, dat actief de participatie van Aziaten in de media bevordert en de diversiteit van de verhalen in Nederland zichtbaar maakt. CinemAsia laat het publiek in Nederland kennis maken met de rijkdom van de Aziatische cinema en zijn vele verschillende perspectieven van Azië. En biedt het een perspectief op de wereld van de Aziatische diaspora in Nederland en in de rest van de wereld.


CinemAsia FilmFestival
CinemAsia organiseert jaarlijks het enige pan-Aziatische Film Festival in Nederland, het CinemAsia Film Festival.

Door de eclectische filmprogrammering – van de grootste Aziatische blockbusters tot onafhankelijke films en inspirerende documentaires – weerspiegelt CinemAsia het snel veranderende continent Azië.

CinemAsia creëert ruimte voor daadwerkelijke ontmoetingen en belevenissen voor het publiek en de filmindustrie. Zo is er ieder jaar tijdens het festival een veelzijdig programma voor het publiek rondom de rijke Aziatische cultuur met o.a. een Food Bazaar voor culinaire ontdekkingen, ontmoetingsmomenten met de filmmakers en thematische debatten. Ook vestigt het festival bijzondere aandacht op de ontmoetingen tussen de Aziatische en de Nederlandse filmbranche via het CinemAsia Industry programma.

 

Bijzonder onderdeel binnen CinemAsia Industry is CinemAsia FilmLAB,  het talentontwikkelingsprogramma van CinemAsia. Dit programma biedt jong filmtalent met Nederlands-Aziatische wortels een platform om hun diaspora-verhalen te realiseren tot een korte film. Ieder jaar kent een specifieke thematische focus. CinemAsia levert hiermee een belangrijke bijdrage aan een betere representatie van makers met Aziatische wortels en hun verhalen binnen het Nederlands film- en televisielandschap.

 

CinemAsia is ook het enige festival over Aziatische cultuur dat specifiek aandacht besteedt aan de Nederlands-Aziatische LHBTQ community. Ieder jaar wordt een thematisch programma samengesteld rondom een actueel thema.

 

Naast het festival is CinemAsia gedurende het jaar actief met verschillende activiteiten en evenementen  in Nederland en Europa. Meer informatie over CinemAsia cinemasia.nl