CinemAsia Film Festival 2019 gaat vandaag van start!

kincmok

Azië op het witte doek in Amsterdam 

Vandaag is het zover. Met de uitverkochte Indonesische openingsfilm Aruna & Her Palate gaat de 12de editie van het CinemAsia Film Festival vanavond in het Amsterdamse filmtheater Kriterion van start!
Tot en met 10 maart kan het publiek 40 films uit 15 Aziatische landen en regio’s ontdekken van een nieuwe garde filmmakers, die het moderne Azië vertegenwoordigen. Het programma biedt dit jaar o.a. de nieuwe filmsectie OISHII Asia, ‚lekker Azië‘, een speciale LGBTQ+ focus en een competitie-selectie van negen films. Aanvullend aan het veelzijdige filmprogramma viert CinemAsia’s talentontwikkelings programma FilmLAB dit jaar zijn 10-jarige bestaan en organiseert CinemAsia Industry o.a. een key-note lecture van internationaal bekende filmeditor Mary Stephen en een ontmoeting tussen de Aziatische en Nederlandse filmindustrie.

Actrice Juliette Binoche, die dit jaar ook de juryvoorzitter van de Berlinale 2019 was, zei het volgende tijdens een interview in Berlijn: “In Azië worden ieder jaar honderden goede films geproduceerd – het is hoog tijd dat veel meer van deze films in Westerse bioscopen te zien zijn.” Deze boodschap sluit nauw aan bij de wens van CinemAsia om een ruimere en genuanceerdere representatie van de Aziatische filmcultuur op het witte doek te zien.

Het filmprogramma | Awards | Internationale jury

Naast Aruna & Her Palate is ook de epische film An Elephant Sitting Still van de Chinese regisseur Hu Bo, die in 2017 zelfmoord pleegde, al uitverkocht. Een mooie start voor CinemAsia die dit jaar een nieuwe ontwikkelingsstap maken. Naast de filmtheaters Kriterion en Rialto is dit jaar ook LAB111 een partner locatie van CinemAsia. In deze editie dingen negen films mee in de Competitie voor de awards in de categorieën Best Film, Best Director en Best Performer. De winnaars van de Competitie worden tijdens de feestelijke afsluitingsceremonie op zondag 10 maart 2019 bekend gemaakt. De internationale jury is dit jaar samengesteld uit Marjan van de Haar (Zakelijk Directeur IFFR, voormalig Algemeen Directeur bij o.a. Fortissimo Films), Anthony Chen (filmauteur, regisseur en producent) en Jan Doense, (Directeur van filmfestival Film By the Sea, initiator van events, distributeur en producer).

 

Het hele filmprogramma 2019 lees je HIER.

 

Het Industry programma

Een steeds belangrijker wordend onderdeel van het festival is het Industry programma. Het programma bestaat dit jaar uit meerdere onderdelen. CinemAsia wil zo de uitwisseling tussen de Nederlandse en de Aziatische filmindustrie faciliteren. De Aziatische filmmarkt groeit enorm snel en in deze ontwikkeling liggen veel kansen voor Nederlandse filmmakers. Binnen het Industry programma 2019 organiseert CinemAsia o.a. op 4 maart een intensieve voorbereidende sessie voor een Nederlandse filmdelegatie, die in april 2019 naar Beijing afreist. Voor deze sessie heeft CinemAsia toonaangevende vertegenwoordigers van de Aziatische filmindustrie uitgenodigd. Ook op het programma staat de ‘Keynote Lecture on Storytelling: Cutting Across Asia and Europe’ op 9 maart van de gerenommeerde filmeditor Mary Stephen.

Alles over het Industry-programma staat HIER.

CinemAsia FilmLAB

FilmLAB, het talentontwikkelingsprogramma van CinemAsia viert dit jaar, tijdens het CinemAsia Film Festival, zijn 10-jarig bestaan. Voor deze editie ontwikkelde FilmLAB twee nieuwe talentprogramma’s: de FilmLAB Writers Room, een programma voor filmscriptontwikkeling voor korte fictiefilm en het FilmLAB Documentaireprogramma voor de realisatie van korte documentaires. Iedere FilmLAB editie heeft haar eigen thema, het thema van 2019 voor de documentaire shorts is Ambacht & Cultureel Erfgoed. In totaal nemen 18 filmtalenten deel aan deze jubileum editie. De deelnemers van FilmLAB 2019 werken al sinds mid 2018 samen. Tijdens het festival presenteren zij de eindresultaten van hun projecten op 7 maart bij LAB 111 aan gasten uit de filmindustrie en op 9 maart bij filmtheater Kriterion aan het publiek.

Alles over FilmLAB 2019 lees je HIER.

 

————————————————————————————————————————————————

Noot voor de redactie

 

Het complete festival programma staat HIER | De ticket verkoop is gestart

5– 10 maart 2019 | Kriterion, Rialto, LAB111 en NEVERNEVERLAND te Amsterdam | cinemasia.nl

 

Pers contact: Mascha Ihwe / PR Manager / +31 6 43 08 42 05 / press@cinemasia.nl

 

Over CinemAsiaAsia in the blink of an eye

CinemAsia werd in 2003 opgericht. CinemAsia wil de film- en media-industrie inclusiever maken zodat de maatschappelijke realiteit ook in deze sector weerspiegelt wordt en de Aziatische zichtbaarheid versterkt. Daarom is CinemAsia een creatief platform dat actief de participatie van Aziaten in de media bevordert en de diversiteit van de verhalen zichtbaar maakt, die in Nederland leven. CinemAsia laat het publiek in Nederland kennis maken met de rijkdom van de Aziatische cinema en zijn vele verschillende perspectieven van Azië – en biedt het een perspectief op de wereld van de Aziatische diaspora in Nederland en in de rest van de wereld.

 

CinemAsia FilmFestival

CinemAsia organiseert jaarlijks het enige pan-Aziatische Film Festival in Nederland, het CinemAsia FilmFestival

Door de eclectische filmprogrammering – van de grootste Aziatische blockbusters tot onafhankelijke films en inspirerende documentaires – weerspiegelt CinemAsia het snel veranderende continent Azië.

CinemAsia creëert ruimte voor daadwerkelijke ontmoetingen en belevenissen voor het publiek en de filmindustrie. Zo is er ieder jaar tijdens het festival een veelzijdig programma voor het publiek rondom de rijke Aziatische cultuur met o.a. een Food Bazaar voor culinaire ontdekkingen, ontmoetingsmomenten met de makers en thematische debatten. Ook vestigt het festival bijzondere aandacht op de ontmoetingen tussen de Aziatische en de Nederlandse filmbranche via het CinemAsia Industry programma.

Bijzonder onderdeel binnen CinemAsia Industry is CinemAsia FilmLAB,  het talentontwikkelingsprogramma van CinemAsia, waarbij CinemAsia jong filmtalent met Nederlands-Aziatische wortels een platform biedt om hun diaspora verhalen te realiseren tot een korte film. Ieder jaar kent een specifieke thematische focus. CinemAsia levert hiermee een belangrijke bijdrage aan een betere representatie van makers met Aziatische wortels en hun verhalen binnen het Nederlands film- en televisielandschap.

CinemAsia is ook het enige festival over Aziatische cultuur dat specifiek aandacht geeft aan de Nederlands-Aziatische LHBTQ community. Ieder jaar wordt een thematisch programma samengesteld rondom een actueel thema.

Naast het festival is CinemAsia gedurende het jaar actief met verschillende activiteiten en evenementen  in Nederland en Europa. Meer informatie over CinemAsia cinemasia.nl