CinemAsia’s FilmLAB viert 10 jarig bestaan!

kincmok

Het talentontwikkelingsprogramma gaat een nieuwe fase in

FilmLAB, het talentontwikkelingsprogramma van CinemAsia viert dit jaar, tijdens het CinemAsia Film Festival dat van 5 tot 10 maart in Amsterdam te beleven is, zijn 10-jarig bestaan. Voor deze editie ontwikkelde FilmLAB twee nieuwe talent programma’s: de FilmLAB Writers Room, een programma voor filmscript ontwikkeling voor korte fictiefilm en het FilmLAB Documentaireprogramma voor de realisatie van korte documentaires. Iedere FilmLAB editie heeft haar eigen thema, het thema van 2019 voor de documentaire shorts is Ambacht & Cultureel Erfgoed. In totaal nemen 18 filmtalenten deel aan deze jubileum editie. De deelnemers van FilmLAB 2019 werken al sinds mid 2018 samen. Tijdens het festival presenteren zij de eindresultaten van hun projecten op 7 maart bij LAB 111 aan gasten uit de filmindustrie en op 9 maart bij filmtheater Kriterion aan het publiek.

“Ambacht & Cultureel Erfgoed, het thema voor de vier korte documentaires die door CinemAsia’s FilmLAB deelnemers gemaakt zijn, onderzoekt en viert ambacht zowel als een creatief proces als ook een historisch document. Wij koesteren de rol, die culturele erfgoed in de ontwikkeling van identiteit speelt evenals de inspiratie die deze voor toekomstige generaties kan hebben.“ Maggie Lee – Artistiek Directeur CinemAsia

Over FilmLAB

Op de Nederlandse schermen en in het Nederlandsche medialandschap zijn filmmakers, producenten, schrijvers, cinematografen en acteurs met een Aziatische achtergrond zelden te zien. Zo blijft een rijkdom aan verhalen onzichtbaar, terwijl deze bij het gemeenschappelijke Nederlandse verhaal horen. Om hier verandering in te brengen begeleid CinemAsia’s FilmLAB filmtalenten bij het maken van korte films en bij het kennismaken met de Nederlandse film en televisie-industrie. In de afgelopen jaren heeft FilmLAB beginnende filmmakers met een Aziatische achtergrond gestimuleerd om van hun persoonlijke verhalen korte films te maken. Dat heeft tot nu toe geleid tot de productie van bijna dertig korte films en een netwerk van talentvolle film makers met Aziatische roots die steeds meer hun weg weten te vinden in de internationale filmwereld. Zoals bijvoorbeeld Abigail Prade, die nu een korte film in Amerika regisseert en voor Locarno Film Festival als talent is geselecteerd. Ook actrice Jun Jun Liang heeft na FilmLAB in verscheidene televisieseries en rol gespeeld. Van God Los is hier één van.

De FilmLAB Writers Room 2019 | Gwyneth Sleutel

100 jaar geleden trad het vrouwenkiesrecht in werking – in dit kader koos CinemAsia als uitgangspunt van de Writers Room ‚bi-culturele relaties vanuit vrouwelijk perspectief.‘ Gwyneth Sleutel (Dramaturg, Impact- producer bij Submarine film producties en Hoofdredacteur bij de Vereniging nieuwe film- en televisiemakers VERS) heeft de tien aspirant scenarioschrijvers intensief begeleid bij de ontwikkeling van een korte fictiefilm, van concept tot script. Sleutel heeft de vinger aan de pols als het gaat om vrouwelijke representatie in de filmbranche en op het witte doek. Een waardevolle bron van kennis en inspiratie voor de opkomende makers van FilmLAB. Aanvullend hebben de deelnemers een pitchtraining gevolgd zodat ze zichzelf en hun project op 7 maart bij LAB111 aan de Nederlandse film en televisie-industrie kunnen presenteren. Het doel van deze pitch: potentiële partners vinden voor het productieproces en het opbouwen van een netwerk in de branche.

FilmLAB Documentaireprogramma 2019

Van het FilmLAB Documentaireprogramma gaan de vier gerealiseerde documentaires in première op het CinemAsia Film Festival. Op 7 maart presenteren de filmmakers hun korte docu’s aan gasten uit de filmindustrie en op 9 maart gaan de films publiek in première bij filmtheater Kriterion. De CinemAsia FilmLAB producenten begeleiden de deelnemers bij de verdere distributie en werken samen met verscheidene festivals en organisaties wereldwijd om een zo groot mogelijk publiek kennis te laten maken met deze films.

De FilmLAB korte documentaires op een rij
THE BOWL van Ingrid Guldenaar (2018, Nederlands)
De Nederlands-Indische kunstenares Barbara Guldenaar voelt zich nauw verbonden met haar Indische wortels, maar ondanks die roots heeft ze nog nooit het geboorteland van haar vader bezocht. Nu overweegt ze die stap te maken.

UNICORN CAT van Deepti Rao (2018, Engels, Nederlands, Maithili)
Als dochter van Indiase expats heeft de 9-jarige, in Amstelveen geboren en getogen Maitreyi een druk leventje. Maar wat vindt Maitreyi ervan als haar moeder overweegt om terug te verhuizen naar India?

CARVE OUT van Ami Tsang, Fay Teo (2018 Mandarijn, Kantonees, Engels, Nederlands)
In China wordt voedselbeeldhouwen erkend als een belangrijke kunstvorm, maar in Nederland is dat anders. Na jaren geleden hun gereedschap te hebben opgeborgen, besluiten de migranten en voormalig voedselbeeldhouwers Chen Mo en Awan weer de uitdaging aan te gaan om hun vaardigheden te testen.

IN HANDEN VAN STILTE van André Kloer (2018, Nederlands)
Drie ambachtslieden met Aziatische roots, een docent in krijgskunde, een cateraar en een animation artist, ontdekken hoe ze in de focus van hun werk de verbinding voelen met de stilte. En dat brengt ieder van hen op een contemplatieve reis langs hun familiegeschiedenis.

Overzicht en info van de films HIER. ————————————————————————————————————————————————

Noot voor de redactie
Presentatie FilmLAB 2019 | Donderdag 7 maart | 15.00 – 19.00 uur | LAB111 – de Kapel

15:00 – 16:00 16:00 – 16:15 16:15 – 17:00 17:00 – 18:00 18:00 – 19:15

presentaties 10 deelnemers van de FilmLAB Writers Room koffiepauze
één-op-één gesprekken met deelnemers FilmLAB Writers Room industrie- en gastenborrel

vertoning 4 korte films van het FilmLAB Documentaireprogramma

Het complete festival programma staat HIER | De ticket verkoop is gestart
5– 10 maart 2019 | Kriterion, Rialto, LAB111 en NEVERNEVERLAND te Amsterdam | cinemasia.nl

Pers contact: Mascha Ihwe / PR Manager / +31 6 43 08 42 05 / press@cinemasia.nl

Over CinemAsia – Asia in the blink of an eye
CinemAsia werd in 2003 opgericht. CinemAsia wil de film- en media-industrie inclusiever maken zodat de maatschappelijke realiteit ook in deze sector weerspiegelt wordt en de Aziatische zichtbaarheid versterkt. Daarom is CinemAsia een creatief platform dat actief de participatie van Aziaten in de media bevordert en de diversiteit van de verhalen zichtbaar maakt, die in Nederland leven. CinemAsia laat het publiek in Nederland kennis maken met de rijkdom van de Aziatische cinema en zijn vele verschillende perspectieven van Azië – en biedt het een perspectief op de wereld van de Aziatische diaspora in Nederland en in de rest van de wereld.

CinemAsia FilmFestival

CinemAsia organiseert jaarlijks het enige pan-Aziatische Film Festival in Nederland, het CinemAsia FilmFestival
Door de eclectische filmprogrammering – van de grootste Aziatische blockbusters tot onafhankelijke films en inspirerende documentaires – weerspiegelt CinemAsia het snel veranderende continent Azië.
CinemAsia creëert ruimte voor daadwerkelijke ontmoetingen en belevenissen voor het publiek en de filmindustrie. Zo is er ieder jaar tijdens het festival een veelzijdig programma voor het publiek rondom de rijke Aziatische cultuur met o.a. een Food Bazaar voor culinaire ontdekkingen, ontmoetingsmomenten met de makers en thematische debatten. Ook vestigt het festival bijzondere aandacht op de ontmoetingen tussen de Aziatische en de Nederlandse filmbranche via het CinemAsia Industry programma.

Bijzonder onderdeel binnen CinemAsia Industry is CinemAsia FilmLAB, het talentontwikkelingsprogramma van CinemAsia, waarbij CinemAsia jong filmtalent met Nederlands-Aziatische wortels een platform biedt om hun verhalen te realiseren tot een korte film. Ieder jaar kent een specifieke thematische focus. CinemAsia levert hiermee een belangrijke bijdrage aan een betere representatie van makers met Aziatische wortels en hun verhalen binnen het Nederlands film- en televisielandschap.

CinemAsia is ook het enige festival over Aziatische cultuur dat specifiek aandacht geeft aan de Nederlands-Aziatische LHBTQ community. Ieder jaar wordt een thematisch programma samengesteld rondom een actueel thema.

Naast het festival is CinemAsia gedurende het jaar actief met verschillende activiteiten en evenementen in Nederland en Europa. Meer informatie over CinemAsia cinemasia.nl