CinemAsia x OBA: Ik, Azië x MEIN VIETNAM

darunee ARTISTIC, Side events 2022

Vrijdag 13 mei | 19:30 - 21:30 | OBA Oosterdok (Oosterdokskade 143)

MEIN VIETNAM volgt Bay en Tam, een Vietnamees koppel dat al 30 jaar in Duitsland woont. ‘s Nachts maken ze kantoren schoon en overdag spenderen ze hun tijd online om een virtuele connectie met hun thuisland te maken via Skype en Karaoke chatrooms. Wanneer hun huis in Vietnam door een storm wordt verwoest, barst hun virtuele bubbel en worden hun uiteenlopende prioriteiten zichtbaar. Bay ziet een toekomst in Duitsland voor haar, zeker nu er een kleinkind verwacht wordt, terwijl Tam zich graag op hun familie in Vietnam wil richten. MEIN VIETNAM is een elegante en ontroerende illustratie van een leven in diaspora, waarbij je thuis voelen onzekerheid en wroeging met zich meebrengt. Na afloop van deze speciale vertoning van MEIN VIETNAM gaan we in gesprek met de maker van de documentaire en een tweetal gasten uit verschillende migrantengemeenschappen. We praten over gedeelde ervaringen, vraagstukken over je thuis- en welkom voelen, en onderzoeken de uitdagingen en verbindingen in het contact tussen migrantengemeenschappen.  
Moderator:
Kimberly Moens groeide in een multicultureel gezin met Aziatische (Indonesië), Europese (Balkan) en Afrikaanse (via haar Surinaamse en Antilliaanse familieleden) achtergrond in Zeeland. Ze omschrijft zichzelf als white-passing, ze kan voor wit door gaan, wat haar bepaalde privileges geeft die anderen niet hebben, haar inzichten in deze privileges wil ze delen met anderen zodat zij betere bondgenoten kunnen zijn in het zichtbaar maken en tegengaan van racisme en discriminatie. Kimberly is onderdeel van Asian Raisins, een organisatie die anti-Aziatische discriminatie in Nederland bespreekbaar maakt.
 
Guests:
Thi Hien Mai heeft gewerkt als liaison van kunstenaar Ai Weiwei en als assistent bij verschillende culturele projecten voordat ze aan het werk ging bij het Deutsches Filminstitut & Filmmuseum en als stewardess bij Lufthansa. Mein Vietnam (2020) is haar eerste filmische werk in samenwerking met regisseur Tim Ellrich.
 
Naeeda Aurangzeb werkt als journalist, documentaire maker, en presentator. Ze schreef de beoken 365 dagen Nederlander en 365 dagen vrouw, over alledaags racisme en seksisme in Nederland.
  13 mei 2022, van 19:30 tot 20:45 | OBA Oosterdok – OBA Theater|Kosten: € 7,50 | € 3,75 met OBA-pas   TICKETS  
OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
 
Vanaf 6 mei tot 13 juni kun je de tentoonstelling IK AZIE gratis bezoeken in de OBA expo op het Oosterdok.