Tempo doeloe? Wiens herinnering is dat?

[:en]Cultural programming[:nl]Cultural Programming[:], 2020 specials, Specials

Zondag, 8 maart, 15:30 – 17:00, Studio/K SK4 TICKETS

Nederlands gesproken

In voormalig Nederlands-Indië praktiseerde het koloniale Nederland een strikte raciale hiërarchie: witte Nederlanders bovenaan, ”vreemde oosterlingen” zoals Chinezen en Arabieren tussenin, en de inheemse bevolking, ”inlanders” onderaan. Gemengde Indische Nederlanders konden in al deze groepen terechtkomen, afhankelijk van de erkenning van hun Nederlandse vader. Dit apartheidsbeleid zorgde voor grote verschillen in percepties over het kolonialisme: zo geloofden veel Nederlanders en Indische-Nederlanders lang in “Tempo Doeloe” – de kolonie als paradijs – en zagen de meeste Indonesiërs deze periode als 350 jaar slavernij, onderdrukking, bezetting en roof.

In dit programma gaan we dieper in op het racisme onder het Nederlands kolonialisme en hoe dit heeft doorgewerkt in hedendaagse percepties van kolonialisme. We vragen drie jonge vrouwen uit verschillende gemeenschappen – Nederlands, Indisch-Nederlands en Indonesisch – om kritisch te reflecteren op de denkbeelden die vandaag de dag nog doorwerken over de kolonisatie van voormalig Nederlands Indië. Zien we een omwenteling van bewustzijn in de jongere generatie? Praat met ons mee op 8 maart in Studio/K.

Sprekers
Fitria Jelyta is een Indonesisch-Nederlandse freelance journalist met publicaties in o.a. de Kanttekening.

Stephanie Welvaart is een Indisch-Nederlandse onderzoekster verbonden aan het project Getuigen & Tijdgenoten, onderdeel van het onderzoeksprogramma ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950’.

Marjolein van Pagee is een Nederlandse historicus en de oprichtster van Stichting Histori Bersama, een initiatief dat kritische uitwisseling faciliteert tussen Indonesische en Nederlandse perspectieven door o.a. artikelen te vertalen en evenementen te organiseren.

Moderator
Lecyca Curiel is professioneel moderator en spreker bij WHETSTON, met Indonesische/Curaçaose roots.

Zondag, 8 maart, 15:30 – 17:00, Studio/K SK4 TICKETS