All About Love: What to watch op Valentijnsdag

Fijne Valentijnsdag! Of je nu single bent of een partner hebt, dit is de dag om allerlei soorten liefde te vieren: romantisch, platonisch, familiair. Het bekijken van een film over liefde kan je veel vertellen over je eigen gevoelens en de relaties die je hebt met mensen. Van romantische komedies, door drama’s tot fantasie-apocalyptische verhalen – liefde is overal en voor iedereen.

Hier is een lijst met films die deze dag nog specialer zullen maken. En als je nog steeds niet zeker weet wat je moet kiezen, kun je aan het einde een quiz doen en ontdekken welke film het beste bij je past!

 

 

Upcoming Summer (2021)

Regie: Leste Chen, China

Nadat Chen Chen (Zifeng Zhang), een middelbare scholier, de liefdesaffaire van haar moeder ontdekt, zakt ze voor haar toelatingsexamen voor de universiteit en moet ze van school veranderen. Daar ontmoet ze Zheng Yu Xing (Lei Wu), die het examen overslaat. Een leugentje van Chen Chen begint een oprecht partnerschap tussen de twee, die samen de groeipijnen onder ogen zien en getuige zijn van de groei en gedaanteveranderingen van elkaar, in de zomer van hun onrustige jeugd.

De film heeft veel nominaties ontvangen en de indrukwekkende prestaties van de acteurs werden erkend op veel filmfestivals. Zifeng Zhang won de prijs voor Actrice van het Jaar op de China Movie Channel Awards 2021.

Beschikbaar op Netflix

 

Margarita with a Straw (2015)

Regie: Shonali Bose, India

Laila (Kalki Koechlin) is een aspirant-schrijver die de kans krijgt om te studeren aan de New York University. Haar handicap in de vorm van cerebrale parese houdt haar niet tegen en ze begint aan een reis ver weg van haar thuisland. Laila geniet van haar nieuwe leven en wordt verliefd op Khanum (Sayani Gupta), een blinde meisje van Pakistaans-Bengaalse afkomst. Echter, ze voelt zich ook aangetrokken tot haar collega Jared en raakt in de war over haar seksualiteit. Margarita with a Straw vertelt het verhaal van zelfontdekking, de moeilijkheden van liefde en het positioneren van zichzelf in een moderne wereld als zowel queer als gehandicapte persoon. Deze diep ontroerende film werd wereldwijd erkend en ontving prijzen zoals de NETPAC Award op het Toronto International Film Festival 2014.

Shonali Bose’s film AMU uit 2005 werd vertoond op het CinemAsia Film Festival 2006.

Beschikbaar op Netflix

 

Miss Shampoo (2023)

Regie: Giddens Ko, Taiwan

Als je op zoek bent naar een avond vol lachen en cheesy momenten met je geliefde(n), is de nieuwe film van Giddens Ko de perfecte keuze. Het vertelt het verhaal van Tai (Yu-hong Hong), een pas benoemde bendeleider, en Fen (Vivian Sung), een aspirant-kapster. Wanneer de twee elkaar per ongeluk ontmoeten, verschijnen de vonken bijna onmiddellijk, maar hun relatie wordt uitgedaagd door Tai’s risicovolle en chaotische gangsterleven. Soms absurd, maar nog steeds verrassend ontroerend, wordt het verhaal verteld door intieme shots van haarstyling en indrukwekkende scènes van straatgevechten.

Giddens Ko’s film TILL WE MEET AGAIN (2021) werd vertoond op het CinemAsia Film Festival 2022 en werd genomineerd voor Beste Bewerkte Scenario op het Golden Horse Film Festival 2021.

Beschikbaar op Netflix

 

Your Name Engraved Herein (2020)

Regie: Kuang-Hui Liu, Taiwan, US

Verliefd zijn op je vriend op een alles-mannelijke school in het Taiwan van 1987 is zeker niet gemakkelijk. Jia-han (Edward Chen) en Birdy (Jing-hua Tseng) ontdekken op de harde manier hoe moeilijk hun relatie kan zijn te midden van familiedruk, homofobie en sociaal stigma. Dit diep ontroerende verhaal van een jonge, opbloeiende liefde houdt de kijker geboeid tot het einde, wanneer een onverwachte wending het leven van de protagonisten verandert.

 

Beschikbaar op Netflix 

 

Wheel of Fortune and Fantasy (2021)

Regie: Hamaguchi Ryusuke, Japan

Drie vrouwen worden verliefd, elk onder verschillende omstandigheden. Meiko (Kotone Furukawa) is geschokt als ze ontdekt dat de man op wie haar beste vriendin verliefd wordt, haar ex is. Nao (Katsuki Mori) wordt daarentegen gebruikt door haar klasgenoot met voordelen voor zijn wraakplan. Natsuko (Fusako Urabe) ontmoet een vrouw die lijkt op iemand uit haar verleden. Deze drie onderscheidende maar verrassend bekende verhalen voor de kijker worden verteld via de complexiteit van relaties en toevalligheden die zich voordoen in het leven van vrouwen in liefde. Degenen die een beetje verdwaald zijn in hun liefdesleven zullen begrip en troost vinden in dit verhaal, vol warmte, gevoeligheid en tederheid. Hamaguchi’s meesterschap in het betoveren van de kijker heeft hem een Academy Award opgeleverd voor Beste Internationale Speelfilm voor DRIVE MY CAR (2021).

Zijn nieuwste film EVIL DOES NOT EXIST (2023) maakt deel uit van het Panorama-programma op de aankomende editie van het CinemAsia Film Festival. Wheel of Fortune and Fantasy maakte deel uit van het programma op het CinemAsia Film Festival 2022.

Beschikbaar op Cinemember

 

Saving Face (2004)

Regie: Alice Wu, US

Wil (Michelle Krusiec) leidt haar leven als een succesvolle chirurg in New York City. Ze heeft een goede relatie met haar moeder, maar durft haar seksualiteit niet te onthullen. In een schokkende wending ontdekt ze dat ze niet de enige is met geheimen, als ze erachter komt dat haar 48-jarige moeder, Hwei-Lan (Joan Chen), zwanger is. Wil moet haar moeder in haar huis accepteren, wat haar relatie met de openlijk homoseksuele Vivian (Lynn Chen) nog moeilijker maakt. Alice Wu brengt een mooie boodschap over de onoverwinnelijke kracht van liefde en familie over.

Saving Face won de Viewer’s Choice Award op het Golden Horse Film Festival 2005.

 

Beschikbaar op Amazon Prime

 

Your Name (2016)

Regie: Makoto Shinkai, Japan

Mitsuha en Taki leiden hun gewone tienerlevens – Mitsuha als een meisje uit landelijk Japan en Taki als een student in Tokyo. Wanneer hun lichamen magisch worden omgewisseld, besluiten ze er alles aan te doen om elkaar te ontmoeten en de wereld te redden van een naderende komeet. Dit mooie verhaal van jonge liefde wordt begeleid door muziek van de Japanse rockband RADWIMPS, die een geschiedenis heeft van samenwerken aan de producties van de regisseur en zijn films altijd nog spannender maakt. Shinkai’s animatie heeft wereldwijde lof gekregen op meerdere festivals, maar belangrijker nog, het heeft het hart van anime-fans gewonnen met zijn zachte scènes en fantastische verhaalvertelling.

Beschikbaar op Videoland

 

Suzhou River (2000)

Regie: Lou Ye, China

Niet alle liefdesverhalen hebben een gelukkig einde… De bekende Chinese regisseur, Lou Ye, neemt de kijker mee op een complexe reis door het donkere, regenachtige centrum van hedendaags Shanghai, waar Moudan (Zhou Xun) en Mardar (Jia Hongsheng) verliefd worden. Dit tragische verhaal van een motorrijder en de dochter van een rijke drankimporteur bouwt voort op het rauwe landschap van China en past in de stilistische aanpak van de “Zesde Generatie” Chinese filmmakers, die de conventies van een typische romantische film verwierpen.

Suzhou River won de Tiger Award op het International Film Festival Rotterdam 2000. Twee van Lou Ye’s films werden vertoond op het CinemAsia Film Festival – SATURDAY FICTION (2019) en BLIND MASSAGE (2014), die de prijs won voor Beste Speelfilm op het Golden Horse Film Festival 2014.

Beschikbaar op MUBI

 

Shakespeare Wallah (1965)

Regie: James Ivory, India

Shakespeare-stukken ontmoeten postkoloniaal India in de spectaculaire film van Merchant Ivory Productions, die hun succes inluidde, Shakespeare Wallah. Terwijl het reizende theatergezelschap worstelt om te concurreren met de opkomende Bollywood-filmindustrie, ontwikkelt Lizzie (Felicity Kendal), de ingenue van het gezelschap, gevoelens voor Sanju (Shashi Kapoor), een welvarende Indiase playboy. Hun vurige romance wordt echter gehinderd door Manjula (Madhur Jaffrey), een vurige Indiase filmster die ook verliefd is op Sanju.

De rol van Majula leverde actrice Madhur Jaffrey de prijs op voor Beste Actrice op het Berlin International Film Festival 1965.

Beschikbaar op Cinemember

 

Als de geest van Cupido nog steeds bij je is, zelfs na Valentijnsdag, en je jezelf nog steeds, zoals de grote Wong Kar-Wai zou zeggen, “in de stemming voor liefde” vindt, kun je deze romantische films bekijken op het aankomende CinemAsia Film Festival.

 

Be With Me (2023)

Regie: Hwarng Wern-ying, Taiwan

Faye is een art director en een vastberaden vrouw die terugkeert naar haar geboorteplaats Chiayi om voor haar zieke vader te zorgen. Worstelend met haar carrière en liefdesleven, zorgt haar terugkeer naar huis voor een mentale reis van herinnering terwijl ze terugdenkt aan haar grootvader en haar vorige relaties. Regisseur Hwarng Wern-ying is een bekroonde art director en de langdurige samenwerkingspartner van de Taiwanese auteur HOU Hsiao-hsien. Haar eerste stap in regie is een semi-autobiografisch portret van generaties van een familie terwijl ze hun leven navigeren door turbulente tijden, maar met een vriendelijkheid die nooit verloren gaat voor het publiek.

BE WITH ME werd geproduceerd door Hou Hsiao-hsien, een zeer gewaardeerde filmmaker en producent in de industrie. Zijn film LE VOYAGE DU BALLON ROUGE (2007) werd vertoond op het CinemAsia Film Festival 2008. Hij won de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië in 1989 voor zijn film A City of Sadness (1989) en de prijs voor Beste Regisseur op het Filmfestival van Cannes in 2015 voor The Assassin (2015). Andere zeer gewaardeerde werken van hem zijn onder andere Raise the Red Lantern (als producent, 1991), The Puppetmaster (1993) en Flowers of Shanghai (1998).

Koop hier je tickets.

 

Guián (2023)

Regie: Nicole Chi Amén, Costa Rica

Gedurende haar hele leven kon filmmaker Nicole CHI AMÉN niet communiceren met haar grootmoeder, Guián, in woorden. Haar grootmoeder leerde nooit Spaans, en zij leerde nooit Chinees. Na het overlijden van Guián pakt Nicole haar camera op om de mensen te bezoeken die Guián kenden en reist naar Guiáns geboorteplaats in China. Haar beelden vormen een liefdesbrief aan de grootmoeder die ze kende en een denkbeeldig gesprek met de grootmoeder die ze niet kende.

Guián is een intieme reis van wortelzoektocht verteld in mooie, liefdevolle tederheid. Het gaat over de linguïstische verschillen die scheiden, maar bovenal over de familiebanden die verbinden. Chi Améns debuutdocumentaire omvat generaties en continenten en neemt het publiek mee op haar persoonlijke reis om de vragen te beantwoorden die ze nooit kon stellen.

Deze ongelooflijk ontroerende documentaire herinnert eraan om niet alleen onze partners, maar ook onze familie te koesteren en lief te hebben.

Koop hier je tickets.

 

Life Unrehearsed (2022)

Regie: Banpark Jieun, Germany, South Korea

Meer dan drie decennia geleden ontmoetten de Koreaanse migrantenverpleegsters LEE Soo-hyun en KIM In-sun elkaar op een retraite van de Koreaanse Christelijke Vrouwenvereniging in Duitsland en werden verliefd. Nu in de zeventig blijft hun jeugdige liefde onveranderd, ondanks de uitdagingen en moeilijkheden van leven in een vreemd land. Deze delicate documentaire weerspiegelt liefdevol de levensreis van het oudere echtpaar, hun veerkracht en activisme, verweven met scènes van alledaagse huiselijkheid. Zowel Soo-hyun als In-sun wonen regelmatig protesten bij die opkomen voor queerrechten en vrouwenrechten, zowel in Seoul als in Berlijn, ondanks tegenstand van hun eigen gemeenschap. Ze hebben solidariteit betoond met andere buitenlanders en diasporische gemeenschappen in Berlijn door hun dienstbaarheid, eerst als verpleegsters, later als oprichters van een internationaal hospice voor immigranten.

Koop hier je tickets.

 

Met CinemAsia kun je alle soorten liefde vieren, in welke vormen, tijden en persoonlijkheden ze ook komen. Liefde is er altijd, soms openlijk zoemend, andere keren kan het verborgen zijn in de meest verborgen hoek van ons hart. Films zijn een geweldige manier om contact te maken met onze emoties en dit gevoel te vieren.

Als je nog steeds niet zeker weet welke film je moet kiezen, kun je een snelle quiz doen en ontdekken wat je moet kijken op Valentijnsdag! Klik hier om de quiz te doen.

Auteur: Julia Kobielska