September 1923

TICKETS
Rialto De Pijp - Za 9 maart, 16:15

Te midden van de chaos en verwoestende nasleep van de Kantō-aardbeving van 1923 leidden valse geruchten tot de massamoord op Koreanen in Japan. 

Toen 15 Japanse kooplieden in een klein dorp aankwamen en hun eigen dialect spraken, leidde een verwarring tot een gewelddadige aanval van meer dan 100 dorpsbewoners. Daarbij kwamen negen van hen om het leven. Dit duistere hoofdstuk in de Japanse geschiedenis staat bekend als het Fukuda Village Incident.

Regisseur MORI Tatsuya, een geprezen documentairemaker, dramatiseert op vaardige wijze deze tragische geschiedenis tot een lovenswaardig verhaal, waarbij hij licht werpt op een verborgen hoofdstuk uit de Japanse geschiedenis van een eeuw geleden. Verbonden met moderne zorgen duikt het verhaal in de gevolgen van misinformatie en collectieve angst, en biedt het een boeiende weergave van tragedie met blijvende relevantie. De film behandelt de gewelddadige nasleep van de aardbeving en verkent hoe chaos en etnische vijandigheid kunnen worden aangewakkerd door desinformatie, angst en massahysterie.

Jaar:
2023
Regisseur:
MORI Tatsuya
Cast:
IURA Arata, TANAKA Rena, NAGAYAMA Eita, HIGASHIDE Masahiro
Land:
Japan
Lengte:
137'
Taal:
Japanese
Ondertiteling:
English

MORI Tatsuya

MORI Tatsuya verwierf erkenning als documentairemaker met A (1998), die werd geselecteerd voor de Berlinale, en A2 (2001). Na de overstap naar het schrijven van romans in 2022 keerde hij terug met zijn debuut als regisseur van een verhalende speelfilm met September 1923.