Filmvertoning & Panel — New Rainbow China

Vrijdag 5 Augustus 20:00 – 22:00 @ The Pride Hotel

New Rainbow China: Chinese LGBTQ+ films en panel over de geschiedenis van Chinees LGBTQ activisme

We gaan er in principe vanuit dat er voldoende plek is en je gewoon kunt komen aanwaaien, maar wil je 100% zeker zijn van je plekje reserveer deze via onze Eventbrite pagina https://www.eventbrite.com/e/new-rainbow-china-tickets-382925088247 en houd deze pagina in de gaten. Mocht het vol raken dan lees je het hier.

China PK Queen (2021 China) | Regie: Xiagang Wei  | 37:30 min.

Jessica is een professionele online Drag Queen in China. Elke dag van de week gaat hij online om op te treden en ‘cadeaus’ van zijn fans te ontvangen. Hij kan niet alleen genieten van het Drag Queen zijn en daarmee zijn talenten laten zien, maar ook strijden tegen vooroordelen en discriminatie. Ook al is de ruimte voor drag shows in China beperkt, hij zoekt altijd naar mogelijkheden om voor live publiek op te treden.

 

New Beijing, New Marriage (2009 China) | Regie: Fan Popo | 18 min.

Op Valentijnsdag gaan een homoseksueel stel en een lesbisch stel de straat op om hun trouwfoto’s te laten nemen op Qianmen Street. Het was een prachtige dag in Beijing. Van de mensen die het tafereel aanschouwden, waaronder lokale bevolking, maar ook toeristen vanuit heel China, wie zou begrijpen wat er aan de hand was?

Na de  films Q&A en panel discussie over LGBTQ+ activisme in mainland China.

De laatste tijd is het leven voor LHBTQI+ personen in China een stuk uitdagender geworden. Vanuit de Chinese autoriteiten is er toenemende controle en censuur op queer activiteiten. Het queer leven in China zoals te zien in bovenstaande documentaires is op dit moment ondenkbaar. Na de film gaan we met beide regisseurs en queer organisatoren Jo en Maoyi in gesprek over hoe de LHBTQI+ situatie op korte tijd enorm is veranderd in China en hoe het hun leven als activisten en filmmakers en de levens van queer personen beïnvloedt.

Panel gasten:

Xiaogang Wei
Xiaogang Wei was de uitvoerend directeur van de NGO Beijing Gender. Opgericht in 2002, was dit de eerste Chinese NGO die zich bezig hield met gender, seksualiteit en seksuele gezondheid, waarmee het een pioniersrol vervulde in de Chinese samenleving. Naast Beijing Gender, heeft hij verschillende grensverleggende events georganiseerd in China, waaronder Queer University, the China AIDS Walk, the China Rainbow Awards, de China LGBTI conferentie en All Gender Toilet Program. Ook werkte hij mee aan het Beijing Queer Film Festival en de webcast Queer Comrades.

Fan Popo
Popo Fan is een filmmaker, schrijver en activist uit China die werkt vanuit Berlijn. Zijn queer documentaire films hebben een grote impact gemaakt. Sinds 2016 richt hij zich op het schrijven en regisseren van sekspositieve korte films. Hij heeft het Queer University Video Training Camp opgezet en meer dan tien jaar was hij de organisator van het Beijing Queer Film Festival. In 2019 was Popo een van de juryleden bij de Teddy Award van het Berlinale filmfestival. 

Maoyi
Maoyi (they/them of TA) is een kunstenaar in Rotterdam en een voormalig architect, hen werkt interdisciplinair op het gebied van queer transnationale studies, en is een van de oprichters van Q-pace (een queer feministisch collectief in Beijing (sinds 2016). De missie van Q-space is het bieden van een alternatieve ruimte door het organiseren van activiteiten, het stimuleren van onderzoek en publicaties die de dynamiek en relatie tussen queer practices en staatscontrole in Oost Aziatische samenlevingen onderzoeken. Maoyi is een alumni in critical theory and art praxis bij Dutch Art Institute. 

Jo
Jo (zij/haar) is op dit moment gebaseerd in Amsterdam. Ze is, samen met Maoyi, mede-oprichter van Q-space, een queer en feministische maakruimte in Beijing, en heeft vooral gewerkt in het ervaringsgericht onderwijs. Ze is geïnteresseerd in het vormgeven van gemeenschappen en onderwijsvormen die deelnemers stimuleren emancipatoire veranderingen door te voeren. Ze kwam naar Nederland om internationaal recht en mensenrechten te studeren. Ze hoopt dit in de toekomst in te zetten ter bevordering van mensenrechten in Oost en Zuidoost Azië. 

Moderator: Stijn Deklerck
Stijn Deklerck is Senior Officer Human Rights Programmes (China) bij Amnesty International Nederland en onderwijs Chinees Recht aan de Universiteit van Leuven (België). Hij heeft een master diploma in rechten en een PhD in Sinologie en specifiek op het gebied van hedendaags LHBTI activisme in China. Hij heeft uitgebreid ervaring als activist als kernlid van verschillende Chinese en internationale non-profits, en is een gevestigd producer van sociaal geëngageerde documentaires.