CinemAsia Film Festival signaleert stijgende groei tijdens impactvolle jubileumeditie

Abang Adik van Jin Ong wint de CinemAsia 2024 Publieksprijs

 

De 16e editie van het CinemAsia Film Festival, dat dit jaar in het teken staat van het 20-jarig bestaan van het festival, sloot in Amsterdam af met de Taiwanese film Gaga met een daverend applaus voor diens regisseur Laha Mebow. Ook ontving CinemAsia-oprichter Doris Yeung een staande ovatie. Na twee decennialange toewijding voor meer Aziatische representatie op het Nederlandse doek, gaat zij met welverdiend verlof. Vol trots heeft zij haar laatste editie als Executive Director beleefd, waarin het festival 20% groei aan betalende bezoekers doormaakt en veel erkenning heeft ontvangen in landelijke media, van radio, televisie tot online en in uiteenlopende internationale community-platforms. Na het hoofdfestival in Amsterdam, gaat CinemAsia On Tour naar Nijmegen, Rotterdam en Den Haag in mei en juni.

 

Nieuwe generatie Aziatische filmliefhebbers: jong en cultureel divers

NVP Film, de belangenvereniging voor distributeurs, liet begin dit jaar weten dat “het grote publiek na de coronacrisis de weg naar de bioscoop weer goed heeft gevonden, maar het totale bezoek in 2023 nog wel 14% lager ligt dan in de jaren voor de coronacrisis (het gemiddelde van 2017-2019)“. CinemAsia toont met de aanhoudende groei van het festival een vooruitlopende ontwikkeling. In lijn met de opkomst van Aziatische cinema op wereldtoneel, zoals de Oscaruitreikingen van de laatste jaren ook aantonen, verwelkomt CinemAsia in 2023 en 2024 meer bezoekers dan in CinemAsia’s topjaar 2020 van vlak voor de lockdowns. Deze jubileumeditie registreert een groei van maar liefst 20% aan festivalbezoekers ten opzichte van 2023. Nog voordat het weekend aantrad behaalde het festival de bezoekersaantallen van een jaar eerder. Naast de groeiende trouwe aanhang begroette het festival veel nieuwe gezichten van een nieuwe generatie Aziatische filmliefhebbers die jong en cultureel divers is. CinemAsia signaleert dat het publiek meer en meer waarde hecht aan de diversiteit en authenticiteit van Aziatische storytelling en deze graag beleeft tijdens een festival dat volledig gedreven wordt door de communities die deze Aziatische landen vertegenwoordigen.

 

CinemAsia’s veelzijdige programmering omvatte 59 vertoonde films, bestaande uit 33 speelfilms en documentaires, 26 korte films en daarbovenop 11 vooruitstrevende VR-projecten. Ook was er zoals vanouds veel ruimte voor daadwerkelijke ontmoetingen bij de diverse verdiepingsprogramma’s, industry panels, de queer nongkrong workshops, club night, taichi en de jaarlijkse karaoke en Asian Food Market.

 

Viering Aziatische representatie en makerschap in Nederland

CinemAsia’s missie om diversiteit en Aziatische representatie te bewerkstelligen, wordt dit jubileumjaar extra gevierd met een Aziatisch-Nederlands met klassiekers als Jacky (2000) van Fow Pyng Hu en Brat Ljatifi (na de eerste uitverkochte screening is een extra vertoning ingelast), Chin. Ind. Het leven achter het doorgeefluikje (2001) van Yan Ting Yuen, en Made in Korea (2006) van In-Soo Radstake. Na 40 producties in CinemAsia’s eigen FilmLAB, ging deze editie ook de nieuwste FilmLAB korte film Old Miss (2024) in wereldpremière. Oprichter Doris Yeung kan, zoals ze ook al tegen De Filmkrant zei, terugblikken op “een periode waarin meer dan een miljoen Aziatische Nederlanders zichtbaarder werden via het scherm”.

 

CinemAsia 2024 Publieksprijs naar ABANG ADIK van de Maleisische regisseur Jin Ong

De laatste prijs die CinemAsia aankondigt is de Publieksprijs, die gebaseerd is op het oordeel van de festivalbezoekers. Abang Adik (Maleisië, Taiwan, Singapore 2023) is de publieksfavoriet van 2024 geworden. In dit Golden Horse Awards bekroonde filmdebuut van Jin Ong over liefde en opoffering, wordt de band tussen de twee ongedocumenteerde broers, Abang en Adi, op de proef gesteld, wanneer Adi door zijn opgekropte woede een fataal ongeluk veroorzaakt. Op nummer twee staat Ajoomma (Singapore, Zuid-Korea 2023) van He Shuming, gevolgd door de documentaire Life unrehearsed (Duitsland, Zuid-Korea 2023) van Banpark Jieun.

 

CinemAsia 2024 Jury Award voor A SONG SUNG BLUE en een Special Mention voor ASOG

Zondag 10 maart sleepte de dramafilm A Song Sung Blue (China 2023) de CinemAsia 2024 Jury Award in de wacht. De jury, bestaande uit Marit van den Elshout (directeur FilmForward en ex-hoofd van IFFR Pro), de Nederlandse acteur en regisseur Martin Schwab (Flikken MaastrichtPulang) en regisseur Wei Shujun (rijzende ster in Chinese cinema met Ripples Of LifeOnly The River Flows), oordeelde als volgt: “Deze debuutfilm van Geng Zihan rondom de coming of age van twee jonge vrouwen blijft niet hangen in oppervlakkigheden, maar portretteert op oprechte en intense wijze de tedere momenten tussen de twee vrouwen. Naast het geweldige acteerwerk is de cameravoering verrassend en de montage heel precies en fris.

 

De hybride documentaire Asog (Canada, Filipijnen 2023) ontving van de jury een speciale vermelding: “Deze film van Seán Devlin viel op door de frisse, originele en urgente manier waarop grote thema’s als klimaatverandering, post-kolonialisme en kapitalisme aan de kaak worden gesteld. De film daagt ons uit op een andere manier naar cinema te kijken door zijn eclectische, hybride vorm en het gebruik van verschillende stijlen, en aanwezige muziekscore waardoor de film soms overweldigend aanvoelt, maar die er samen voor zorgen dat de boodschap aankomt. Het acteerwerk is intens en pakkend en het is duidelijk dat deze film is gemaakt met passie en urgentie.”

 

CinemAsia 2024 On Tour in mei en juni

Na de viering van 20 jaar CinemAsia Film Festival in Amsterdam, gaat CinemAsia in het aankomend kwartaal op toernee: 12 mei Indo Film Café in Lux Nijmegen, 24 t/m 26 mei naar Filmhuis Den Haag, 16 mei en medio juni naar Lantaren Venster in Rotterdam. Meer informatie over CinemAsia On Tour wordt bekend gemaakt op de website: https://cinemasia.nl/nl/on-tour-2024/