A Song Sung Blue van Geng Zihan wint de CinemAsia Film Festival Jury Award 2024

 

De 16e editie van het CinemAsia Film Festival in Amsterdam, dat in het teken staat van het 20-jarig bestaan van het festival, is gisteren afgesloten met de feestelijke award ceremonie en de bekendmaking van de winnaar van het competitieprogramma. De CinemAsia 2024 Jury Award gaat naar de Chinese regisseur Geng Zihan voor haar coming-of-age film A Song Sung Blue (2023). De Filipijns-Canadese regisseur Seán Devlin krijgt een Speciale Vermelding voor zijn unieke hybride documentaire ASOG (2023). In mei en juni gaat CinemAsia On Tour met een selectie van haar spraakmakende Aziatische films naar Nijmegen, Rotterdam en Den Haag.

 

CinemAsia 2024 Jury Award – A SONG SUNG BLUE 小白船 (China 2023)

De Competitie selectie legt de spotlight op een nieuwe generatie filmmakers met een duidelijke artistieke en cinematografische signatuur. Na lang overleg koos de Competitie Jury, bestaande uit Marit van den Elshout (directeur FilmForward en ex-hoofd van IFFR Pro), de Nederlandse acteur en regisseur Martin Schwab (Flikken MaastrichtPulang) en regisseur Wei Shujun (rijzende ster in Chinese cinema met Ripples Of LifeOnly The River Flows), unaniem voor de film A Song Sung Blue van de Chinese regisseur Geng Zihan. Hun oordeel luidt als volgt:

 

“Deze debuutfilm van Geng Zihan rondom de coming of age van twee jonge vrouwen blijft niet hangen in oppervlakkigheden, maar portretteert op oprechte en intense wijze de tedere momenten tussen de twee vrouwen. Naast het geweldige acteerwerk is de cameravoering verrassend en de montage heel precies en fris.

Speciale vermelding CinemAsia 2024 Jury – ASOG (Canada, Filipijnen 2023)

De hybride documentaire Asog van de Filipijns-Canadese regisseur Seán Devlin verdient een speciale vermelding. Daarover concludeert de jury:

“Deze film van Seán Devlin viel op door de frisse, originele en urgente manier waarop grote thema’s als klimaatverandering, post-kolonialisme en kapitalisme aan de kaak worden gesteld. De film daagt ons uit op een andere manier naar cinema te kijken door zijn eclectische, hybride vorm en het gebruik van verschillende stijlen, en aanwezige muziekscore waardoor de film soms overweldigend aanvoelt, maar die er samen voor zorgen dat de boodschap aankomt. Het acteerwerk is intens en pakkend en het is duidelijk dat deze film is gemaakt met passie en urgentie. We zijn benieuwd naar de volgende stappen van deze filmmaker.”