CinemAsia Film Festival 2024 presenteert Competitieprogramma en Slotfilm

Van 5 t/m 10 maart opent CinemAsia Film Festival tijdens de 16e editie als vanouds de deuren naar Azië toe in de Amsterdamse filmtheaters Studio/K, Rialto De Pijp en Rialto VU. Sinds de eerste editie in 2004, vormt het Competitieprogramma het hart van het festival om een nieuwe garde filmmakers in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar bestaat de competitie uit zeven titels van filmmakers uit China, Japan, Indonesië, India, Mongolië, Maleisië en de Filipijnen. Op 10 maart wordt de winnaar van de CinemAsia Jury Award 2024 aangekondigd tijdens de slotceremonie en sluit het festival af met de film GAGA van de Golden Horse-winnende regisseur Laha Mebow, de eerste inheemse vrouwelijke regisseur van Taiwan. Zij zal acte de présence geven op het festival.

 

Zeven competitie films uit diverse Aziatische landen en regio’s

CinemAsia zet in het COMPETITIE programma opkomende, onafhankelijke filmmakers met een duidelijke artistieke en cinematografische signatuur in de schijnwerpers. De films tonen de rijkdom aan thema’s en genres van Aziatische cinema en reflecteren een mozaïek van culturele, sociale en politieke karakteristieken uit de regio.

A SONG SUNG BLUE (China 2023) van Geng Zihan – Nederlandse première
Tijdens een doodgewone zomer in Harbin ontmoet de verlegen tiener Xian de oudere vrijgevochten stiefdochter van haar vervreemde vader. Samen verkennen ze hun levens en verlangens onder de zomerzon, wat het einde inluidt van de kinderlijke onschuld van de meisjesjaren. Genomineerd voor de Caméra d’Or en Queer Palm in de 2023 Directors’ Fortnight in Cannes.

 

ANDRAGOGY (Indonesië 2023) van Wregas Bhanuteja – Europese première
Het leven van de gerespecteerde docent Prani wordt op zijn kop gezet, wanneer haar woedeaanval bij een populaire kokoscake kraam wordt gefilmd en online viral gaat. Na 12 Citra Awards gewonnen te hebben op het Film Festival Indonesia voor zijn eerste speelfilm Photocopier (2021), brengt Wregas Bhanuteja met Andragogy een uniek drama die de cancel cultuur en Indonesische social media dynamiek op speelse manier benadert.

 

ASOG (Canada, Filipijnen 2023) van Seán Devlin – Nederlandse première
De werkloos geworden Jaya reist door de Filipijnen richting een queer schoonheidswedstrijd. Onderweg ontmoet ze andere Filipino’s, die net als hen leven met de gevolgen van de verwoestende tyfoon Haiyan. Hybride docufictie die licht werpt op de impact van klimaatverandering. Won de Outstanding Screenwriting prijs tijdens Los Angeles OutFest, de publieksprijs in Vancouver en de Best Performance prijs in Sao Paolo. Regisseur en cabaretier Seán DEVLIN was ook consultant producer van de met Oscar genomineerde Borat: Subsequent Moviefilm (2020).

 

CITY OF WIND (Frankrijk, Mongolië, Portugal, Nederland, e.a. 2023) van Lkhagvadulam Purev-Ochir – Nederlandse première
Coming-of-age verhaal over de 17-jarige sjamaan Ze in het hedendaagse Mongolië, waar hij navigeert tussen traditie en moderniteit, gemeenschappelijke plichten en persoonlijke verlangens. Dit speelfilmdebuut van regisseur Lkhagvadulam Purev-Ochir sleepte in Venetië de Orizzonti-prijs voor Beste Acteur in de wacht voor debuterend acteur Tergel Bold-Erdene en een nominatie voor Beste Film.

 

GURAS (India, Nepal 2023) van Saurav Rai – Nederlandse première
In de bergen van Darjeeling gaat het 9-jarige meisje Guras op zoek naar haar vermiste hond. De zoektocht die leidt naar mystieke plekken brengt haar in contact met bovennatuurlijke wezens. Deze tweede speelfilm van Saurav RAI neemt het publiek mee op reis door schilderachtige landschappen en vertelt een verhaal over groei, verlies en de wereld van een meisje dat op het punt staat te veranderen. Winnaar Proxima Special Jury Prize in Karlova Vary filmfestival.

 

REMEMBERING EVERY NIGHT (Japan 2022) van Kiyohara Yui
Op een zonnige middag kruisen de levens van drie verschillende vrouwen zich in Tama New Town, een woonwijk aan de rand van Tokio. Door middel van serene lange opnames en een zwervende camera herinnert deze dagdroomachtige film aan de eenvoudige geneugten van het gewone leven. Na haar eerste speelfilm Our House (2017) keerde regisseur Kiyohara Yui terug naar Berlinale met dit rustig ontroerende stukje Japanse cinema.

 

SNOW IN MIDSUMMER (Maleisië, Taiwan, Singapore 2023) van Chong Keat Aun – Nederlandse première
Het jonge meisje Ah Eng en haar moeder overleven een nacht van dodelijk raciale rellen tegen de Chinese bevolking in Kuala Lumpur op 13 mei 1969. 49 jaar later gaat zij, inmiddels van middelbare leeftijd, op zoek naar antwoorden. Dit is de tweede speelfilm van de Maleisische schrijver-regisseur Chong Keat Aun, waarvoor hij negen Golden Horse Awards nominaties in de wacht sleepte, waaronder die van Beste Narratief en Beste Regisseur. Voor zijn debuutfilm The Story of Southern Islet (2020) won hij de Golden Horse Award voor de Beste Nieuwe Regisseur en de FIPRESCI prijs in Hong Kong.

 

Slotfilm GAGA van Laha Mebow, die acte de presence zal geven op het festival
Gaga (Taiwan 2022) is een hartverwarmend familieportret van de geprezen Taiwanese Atayal-regisseur Laha Mebow (Lokah Laqi 2016), de eerste inheemse vrouwelijke regisseur van Taiwan. De film volgt een Atayal familie die bij elkaar moet blijven na de dood van hun geliefde grootvader Hayung. Ze krijgen te maken met geschillen over land, een verkiezingscampagne voor dorpshoofden en een onverwachte zwangerschap. Mebow’s gevoelige filmwerk leverde haar de Prijzen voor Beste Regisseur op bij de Golden Horse Awards 2022 en het Singapore International Film Festival 2022. De authentieke cast bestaat uit een mix van professionele en niet-professionele Atayal-acteurs, wiens opmerkelijke prestaties zijn bekroond bij de Golden Horse Awards en het Taipei Film Festival.

 

Op 6 februari wordt het complete programma bekendgemaakt op cinemasia.nl en start de kaartverkoop.