De CinemAsia Film Festival Jury Award 2023 gaat naar SMALL, SLOW BUT STEADY van Miyake Shô

De 15e editie van het CinemAsia Film Festival in Amsterdam sluit af met de feestelijke award ceremonie en de bekendmaking van de winnaar van het competitieprogramma. De CinemAsia 2023 Jury Award gaat naar de Japanse regisseur MIYAKE Shô voor zijn film SMALL, SLOW BUT STEADY (2022). De Indonesische regisseur Makbul MUBARAK kreeg een Speciale Vermelding voor zijn debuutfilm AUTOBIOGRAPHY (2022).

 

Jury Award CinemAsia 2023 – SMALL, SLOW BUT STEADY ケイコ 目を澄ませて (Japan 2022)

De Competitie Jury, bestaande uit Taiki Sakpisit (geprezen filmmaker en visual artist uit Thailand), Martijn te Pas (festival adviseur en programmeur bij Mirage en Sheffield DocFest) en Suzanne van Voorst (documentaire adviseur en oud-producer) oordeelt als volgt:

 

De unanieme winnaar van CinemAsia’s Jury Award 2023 is SMALL, SLOW BUT STEADY van regisseur Miyake Shô: “de held van Small, Slow but Steady is een fascinerende, authentieke en stoïcijnse jonge vrouw. Ze is eigengereid en hardwerkend en heeft geen woorden nodig om helder te communiceren. De co-stars van deze exquise karakterstudie, gedraaid op warm 16mm en met een sounddesign dat perfect aansluit bij de beperkte zintuiglijke ervaringen van onze jonge heldin, maken evenzeer indruk met hun subtiele en overtuigende vertolkingen. Het scenario, intelligent en open, is net als het leven zelf, onvoorspelbaar en uiteindelijk blijft deze ontroerende film in onze verbeelding hangen, alsof het onze eigen impressionistische herinnering is geweest. De regisseur heeft een wijs filmisch oog en we kijken er erg naar uit om in de toekomst weer door hem meegenomen te worden op een filmreis.

 

Speciale vermelding CinemAsia 2023 Jury – AUTOBIOGRAPHY (Indonesië 2022)

Autobiography, de debuutfilm van de Indonesische regisseur Makbul Mubarak, verdient een speciale vermelding. Daarover concludeert de jury:

 

Vanwege het gedurfde onderwerp, de rusteloze toon, de prachtige fotografie en de zelfverzekerde, volwassen regie door een filmmaker van een eerste lange film wil de jury een speciale vermelding geven aan Autobiography van regisseur Makbul Mubarak.”

 

In Autobiography laat Makbul Mubarak, puttend uit zijn eigen ervaringen, zien hoe de militaire dictatuur van het Soeharto-regime de Indonesische jeugd beïnvloedt en het collectieve trauma van een natie blootlegt.