CinemAsia Film Festival maakt openingsfilm bekend en viert 20-jarig bestaan

 

De 16e editie van CinemAsia Film Festival vindt van 5 t/m 10 maart plaats in Studio/K, Rialto De Pijp en Rialto VU in Amsterdam en staat in het teken van 20 jaar Aziatische cinema in Nederland. Het festival brengt al twee decennia lang de actualiteit en diversiteit van de Aziatische cinema naar Nederland. In het kader van twintig jaar Aziatisch-Nederlandse makerschap opent het festival met de Telefilm HAPPY PALACE van Nicole van Kilsdonk, Yan Ting Yuen en Ilse Ott met een Meet & Greet met de cast en crew. Een tip van de sluier uit het competitie onderdeel is de in Venetië bekroonde Mongoolse film CITY OF WIND van Lkhagvadulam Purev-Ochir. Tevens gaat in het Panorama programmaonderdeel de Indonesische festival favoriet 24 HOURS WITH GASPAR van Yosep Anggi Noen in Europese première. 

 

Openingsfilm HAPPY PALACE: viering 20 jaar Aziatisch-Nederlandse makerschap

Dinsdag 5 maart opent het CinemAsia Film Festival met een exclusieve vertoning op het witte doek van de Telefilm HAPPY PALACE (Nederland 2024) van Nicole van Kilsdonk, Yan Ting Yuen (CinemAsia bestuursvoorzitter 2006-2010) en Ilse Ott. De film is een eigenzinnige dramedy waarin de hardnekkige clichés voor en achter het doorgeefluik van Chin. Ind. familierestaurant Happy Palace met smaak worden bevochten. Een groot deel van de cast en crew is sterk verbonden met het festival. De film is geproduceerd door FIXY in co-productie met de NTR. CinemAsia heeft ook een adviserende en uitvoerende rol gehad bij de productie en is trots dat de film in samenwerking met de Aziatisch-Nederlandse community is gemaakt. 

 

De vertoning vormt onderdeel van CinemAsia’s retrospectief op Aziatisch-Nederlandse diaspora films met een Meet & Greet met de hoofdcast en -crew om de samenwerking met de Aziatische gemeenschap te bespreken. Hoe heeft het filmlandschap zich in de 20 jaren ontwikkeld en waar kunnen we naartoe? 

 

In de voorhoede van Aziatische cinema

In de afgelopen 20 jaar zijn meer dan 1000 Aziatische films op het festival vertoond die verschillende perspectieven over het moderne Azië belichten. 

 

Het Competitie onderdeel van het programma stelt een nieuwe generatie talentvolle filmmakers centraal.. Een van deze titels is de Nederlandse première van CITY OF WIND (Frankrijk, Mongolië, Portugal, Nederland, Duitsland, Qatar 2023), het speelfilmdebuut van de geprezen regisseur Lkhagvadulam Purev-Ochir. Haar film City of Wind sleepte bij de wereldpremière in Venetië de Orizzonti-prijs voor Beste Acteur in de wacht voor Tergel Bold-Erdene. De film is een indrukwekkend coming-of-age verhaal over de 17-jarige sjamaan Ze (Bold-Erdene) in het hedendaagse Mongolië, waar hij navigeert tussen traditie en moderniteit, gemeenschappelijke plichten en persoonlijke verlangens.


Het Panorama onderdeel toont de diversiteit van de Aziatische cinema in uiteenlopende genres. In dit programmaonderdeel gaat de dystopische sci-fi thriller “24 Hours with Gaspar” (Indonesië 2023) van Yosep Anggi Noen (The Science of Fictions), naar het gelijknamige detectiveboek in 2017 van Sabda Armandio, in Europese première. De film, met de sterspelers Reza Rahadian (Vengeance Is Mine, All Others Pay Cash), Laura Basuki (Before, Now & Then) en Shenina Cinnamon (Photocopier), won op het Indonesian Film Festival de Citra Award voor Best Bewerkte Scenario en sleepte er tevens acht Citra nominaties in de wacht, waaronder die van Beste Film en Beste Regisseur. Het verhaal volgt detective Gaspar in het futuristische Jakarta van 2032. Hij heeft nog maar 24 uur te leven. Is dat voldoende om het mysterie rondom de verdwijning van zijn jeugdvriend op te lossen?