CinemAsia 2022 Awards

De 14e editie van het CinemAsia Film Festival in Amsterdam sloot zondagavond af met de

feestelijke Award ceremonie en de bekendmaking van de winnaar van het competitieprogramma. De CinemAsia 2022 Jury Award gaat naar de Japanse regisseur Shinzo Katayama voor zijn psychologische thriller MISSING (2021). De Jury komt dit jaar ook met een speciale vermelding voor de Koreaanse regisseur HONG Sung-eun voor haar film ALONERS (2021). De publieksprijs gaat naar de aanwezige regisseur Wang Xiaoshuai voor zijn film SO LONG, MY SON.

Jury Award CinemAsia 2022 – MISSING (Japan 2021)

De Competitie Jury, bestaande uit de prominente Chinese regisseur Wang Xiaoshuai, Isabel Arrate Fernandez (manager IDFA Bertha Fonds) en voormalig IFFR directeur Emile Fallaux, koos na lang overleg voor de film MISSING van de Japanse regisseur Shinzo Katayama:

“Regisseur Shinzo Katayama benadert het misdaadgenre vanuit een compleet nieuw perspectief, waarin hij op aantrekkelijke wijze een zwaar moreel dilemma presenteert in een spannende misdaad. De narratieve structuur is gedurfd en blinkt uit in ambitie en het einde maakt een onverwachte ontroerende wending. We zien in de regisseur een veelbelovende toekomst, gezien dit zijn tweede speelfilm is.”

Speciale vermelding CinemAsia 2022 Jury – ALONERS (Zuid-Korea 2021)

Een speciale vermelding van de jury verdient ALONERS, de debuutfilm van de Koreaanse regisseur HONG Sung- eun, daarover concludeert de jury:

“Het is al een prestatie van formaat op zich, dat de film ons laat identificeren met het disfunctionele leven en de emoties van de hoofdpersoon.Daarbij wordt ook de existentiële hunkering naar samenzijn overgebracht en ervaren we de behoefte aan sociale verbondenheid. Een goede boodschap in het hedendaagse leven vol selfies en gepersonaliseerde bubbels binnen de zogenaamde social media.”

2022 Audience Award goes to SO LONG, MY SON

Het publiek heeft gesproken. Na een uitverkochte vertoning met aansluitend een Q&A met regisseur Wang Xiaoshuai, werd er fantastisch gestemd op de digitale en papieren stembiljetten. CinemAsia is verheugd de publieksprijs uit te reiken aan de aanwezige regisseur voor zijn meesterwerk. Het was een eer en enorm plezier om Wang Xiaoshuai te mogen verwelkomen op het festival.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artist Award: Megan Carapezza