CinemAsia Film Festival 2023 On Tour naar Filmhuis Den Haag 12-15 mei

 

CinemAsia Film Festival gaat van 12 t/m 15 mei ON TOUR naar Filmhuis Den Haag. Na de succesvolle 15de editie van het hoofd festival in Amsterdam, brengt CinemAsia een speciale selectie van hedendaagse Aziatische films uit China, Hong Kong, Taiwan, Indonesië, Zuid-Korea en Myanmar naar Den Haag. Het gevarieerde programma van 5 speelfilms, 2 documentaires en 4 korte films bestaat uit geprezen blockbusters, documentaires, arthouse en opmerkelijke korte verhalen.

 

Benieuwd naar het diverse programma?

 

Vrijdag 12 mei

19:00 DEMIGOD: THE LEGEND BEGINS (Taiwan 2022) van Chris HUANG Wen-Chang | CinemAsia 2023 Tao Kae Noi Audience Award winnaar

Tickets: Vrijdag 12 mei 19:00

CinemAsia On Tour in Den Haag opent met de publieksfavoriet van dit jaar. Gebaseerd op een geliefde Taiwanese televisieserie, combineert deze blockbuster de fantasierijke veldslagen van wuxia met de traditionele kunst van handpoppenspel, bekend als ‘budaixi’. De film volgt Su Huan-jen, een ambitieuze vechtsportleerling en acupuncturist in opleiding. Wanneer hij tegen het advies van zijn meester in de zieke Heer van de Vijf Bergen behandelt, loopt alles onbedoeld uit de hand. Dit visueel spektakel is een onstuimig staaltje kunstzinnigheid, vol met maniakale schurken en magische landschappen. Speciaal uit Taiwan, is gerespecteerde budaixi meester Alex aanwezig voor Q&A na de film.

 

Zaterdag 13 mei

13:00 Brave “New” World: CinemAsia x Berlin NewGen Chinese Short Film Program

Tickets: Zaterdag 13 mei 13:00

CinemAsia brengt in samenwerking met Berlin NewGen Chinese Film Festival een verrassende serie van vier korte films gemaakt door aanstormend talent in Chinese cinema.

 

1.    HAIR TIE, EGG, HOMEWORK BOOKS (China 2021) van Runxiao LUO: de 11-jarige model leerling Lin Yuqi krijgt de opdracht om tijdens een ouderavond een speech te geven over haar familie. Runxiao Luo is op 21-jarige leeftijd de jongste Chinese regisseur ooit wiens film werd vertoond op het Venetië Film Festival.

2.    ANSHAN DIARIES (China 2021) van Xiuzhi Dong: de regisseur zet zijn grootvader, revolutionair van de linkervleugel, als hoofdrolspeler neer en onderzoekt en reconstrueert zijn familieverhaal dat zich uitstrekt over drie decennia moderne geschiedenis.

3.    SHANGHAI RESET (China 2022) van Qiao Hu: het systeem lijkt te testen hoe mensen over dingen denken. Dit is een film gemaakt tijdens de lockdown van Shanghai in 2022 en de hele film is opgenomen met iPhone 13 Pro.

4.    NORMAL (China 2021) van Xingyu Ye: Xiao Qi is lid van de publiciteitsafdeling van de studentenvakbond en monteert een promotiefilmpje voor de algemene verkiezingsbijeenkomst. Nadat de clip afgerond was, kwam het heel anders in het nieuws.

 

13:45 AUTOBIOGRAPHY (Indonesië 2022) van Makbul Mubarak | CinemAsia 2023 Jury Special Mention

Tickets: Zaterdag 13 mei 13:45

In dit huiveringwekkende debuut brengt een jonge man zichzelf in gevaar door zijn hang naar goedkeuring. Puttend uit zijn eigen ervaringen, laat regisseur Makbul MUBARAK in Autobiography op indrukwekkende wijze zien hoe de militaire dictatuur van Indonesië de Indonesische jeugd beïnvloedt.

16:00 WHAT HAPPENED TO THE WOLF? (Myanmar 2021) van Na Gyi

Tickets: Zaterdag 13 mei 16:00

What Happened to the Wolf? portretteert een tedere romance tussen twee terminaal zieke vrouwen; wat zeldzaam is in Myanmar waar queer mensen worden vervolgd. Sinds de staatsgreep van februari 2021 is de Birmese filmmaker Na Gyi ondergedoken vanwege zijn politieke activiteiten.

 

Zondag 14 mei

11:15 THE EXILES (Indonesië 2022) van Lola Amaria

Tickets: Zondag 14 mei 11:15

Deze doorwrochte documentaire vertelt het verhaal van voormalige leden van de Indonesische Communistische Partij (PKI) die het Soeharto-regime zijn ontvlucht en in Europa een nieuw leven hebben opgebouwd. Gefilmd in Nederland, Tsjechië, Zweden, Duitsland en Indonesië, herinnert de film ons eraan hoe geschiedenis van generatie op generatie wordt overgedragen, en hoe lastig het kan zijn verhalen uit een steeds verder weg liggend verleden te vertellen.

In het kader van extra verdieping is Joss Wibisono uitgenodigd om een introductie en nagesprek te geven. Het nagesprek zal in Studio B plaatsvinden. Tijdens dit nagesprek zal Tatiana Lukman aanschuiven. Dochter van MH Lukman. MH Lukman was de tweede persoon in het leiderschap van de indoneschiche communistische partij de PKI. MH Lukman diende in de tijd van Soekarno als plaatsvervangende parlementsvoorzitter. 

 

13:45 HONG KONG FAMILY (Hong Kong, 2022) van Eric TSANG Hing Weng

Tickets Zondag 14 mei 13:45

Tijdens een ogenschijnlijk onschuldig winterzonnewende diner lopen de gemoederen tussen een grootmoeder en haar zoon hoog op. Deze woordenwisseling zorgt er op zijn beurt ervoor dat de broer van de laatstgenoemde in woede uitbarst en de kleinzoon van huis wegloopt. Acht jaar later zit de familierelatie nog steeds in een patstelling. Tijd om een nieuw winterzonnewende diner te organiseren.

 

16:00 HUNT (Zuid-Korea 2022) van LEE Jung-jae

Tickets: Zondag 14 mei 16:00

Tijdens het hoogtepunt van paranoia in de Koude Oorlog, moeten twee chefs van de Koreaanse inlichtingendienst de Noord-Koreaanse mol zien te vinden die zich in hun midden bevindt. Hunt is één van de beste recent uitgebrachte historische spionagethrillers over de Koreaanse politiek. Met zijn regiedebuut brengt LEE Jung-jae, die wereldberoemd werd door zijn rol in de Netflix-serie Squid Game, een puzzel vol bedrog, verraad en verrassende bondgenootschappen.

 

Maandag 15 mei

19:00 THE NOVELIST’S FILM (Zuid-Korea, 2022) van HONG Sang-soo

Tickets: Maandag 15 mei 19:00

In deze bijzondere zwart-wit dramafilm waarin fictie en realiteit door elkaar lopen, besluit schrijfster Junhee (Lee Hyeyoung) naar de boekwinkel van een ex-collega die ze uit het oog is verloren te gaan. Haar bezoek mondt uit in een reeks onverwachte en ongemakkelijke ontmoetingen met oude en nieuwe vrienden, die haar lang verloren passie voor filmmaken naar boven brengen.

 

CinemAsia at Home

Voor de mensen die niet naar Den Haag kunnen komen, is er ook de gelegenheid om een speciale selectie Aziatische films online te bekijken via CinemAsia at Home.