CinemAsia Film Festival 2023 maakt Award winnaars bekend

Wat een week! Na zes dagen gevuld met Aziatische cinema, community bijeenkomsten, speciale gasten en lekker eten in de bioscopen Studio/K, Rialto De Pijp, and Rialto VU, hebben we op zondag 12 maart de 15e editie van CinemAsia Film Festival afgesloten met de awards ceremonie en het Hong Kong superstervehikel Where the Wind Blows 風再起時.

 

Tijdens het festival bekeken jurleden Martijn te Pas, Suzanne van Voorst en Taiki Saksipit de het competitieprogramma om tijdens de slotavond de winnaar van de 2023 CinemAsia Jury award bekend te maken.

 

Cinemasia’s competitie programma zet opkomende onafhankelijke filmmakers in de spotlights en zet hen naast gevestigde makers van hoogwaardige mainstream films. Elke film in dit programma heeft een sterke cinematografische en artistieke visie. De films benadrukken de rijkheid in thema’s en genres die Aziatische cinema te bieden heeft en weerspiegelen de complexe kaleidoscoop aan culturele, sociale en politieke karakteristieken van de regio.

 

De 2023 competitie bestaat uit:

 

De winnaar van de 2023 CinemAsia Jury Award is…

SMALL, SLOW BUT STEADY ケイコ 目を澄ませて

Regie: MIYAKE Shô

Japan, Frankrijk, 2022


De held van CinemAsia’s Jury Award winner is een fascinerende, authentieke en stoïcijnse jonge vrouw. Ze is eigengereid en hardwerkend en heeft geen woorden nodig om helder te communiceren. De co-stars van deze exquise karakterstudie, gedraaid op warm 16mm en met een sounddesign dat perfect aansluit bij de beperkte zintuiglijke ervaringen van onze jonge heldin, maken evenzeer indruk met hun subtiele en overtuigende vertolkingen. Het scenario, intelligent en open, is net als het leven zelf, onvoorspelbaar en uiteindelijk blijft deze ontroerende film in onze verbeelding hangen, alsof het onze eigen impressionistische herinnering is geweest. De regisseur heeft een wijs filmisch oog en we kijken er erg naar uit om in de toekomst weer door hem meegenomen te worden op een filmreis.

De unanieme winnaar van CinemAsia’s Jury Award 2023 is Small, Slow but Steady van regisseur MIYAKE Shô.

~ Martijn te Pas, Taiki Saksipit, Suzanne van Voorst, CinemAsia Film Festival 2023 Jury

 

De 2023 speciale vernoeming door de jury gaat naar…

AUTOBIOGRAPHY

Regie: Makbul MUBARAK

Indonesië, 2022

Vanwege het gedurfde onderwerp, de rusteloze toon, de prachtige fotografie en de zelfverzekerde, volwassen regie door een filmmaker van een eerste lange film wil de jury een speciale vermelding geven aan Autobiography van regisseur Makbul MUBARAK.

~ Martijn te Pas, Taiki Saksipit, Suzanne van Voorst, CinemAsia Film Festival 2023 Jury

 

 

De Tao Kae Noi Audience Award gaat naar:

DEMIGOD: The Legend Begins

Regie: Chris HUANG Wen-Chang

Taiwan, 2022

 

Demigod: The Legend Begins is gebaseerd op een geliefde Taiwanese televisieserie. Deze blockbuster combineert de fantasierijke veldslagen van wuxia met de traditionele kunst van budaixi, het handpoppenspel. Regisseur Chris HUANG Wen-chang en zijn broer Vincent HUANG Wen-tze, die alle hoofdpersonages vertolken, houden budaixi al meer dan vier decennia levend door deze traditionele kunstvorm te blijven moderniseren. Dit visueel opvallende werk is een onstuimig staaltje kunstzinnigheid, vol met maniakale schurken, magische landschappen en mysterieuze intriges. Met een gemiddelde score van 4.55 uit 5 is Demigod… de absolute winnaar van de Tao Kae Noi Audience Award en laat daarmee het voor de Academy Awards genomineerde All that Breathes (4.48) en The Exiles (4.44) achter zich. 

 

CinemAsia On Tour Den Haag: 12 – 15 Mei 2023

Zowel Demigod: The Legend begins en Autobiography gaan On Tour naar Filmhuis Den Haag. 

Filmlijst Den Haag: